Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Marius Nica a aprobat investiţii de peste 70 de milioane de euro pentru judeţul Bihor

ebihoreanul.ro
marius nica semneaza

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, au semnat, joi, la Oradea, în cadrul unei întâlniri cu presa şi primarii din Bihor, contracte ce presupun investiţii de peste 70 milioane de euro în infrastructura de drumuri din judeţ şi în amenajarea noului Muzeu al Ţării Crişurilor.

Citeşte şi: Legile Justiţiei aduc schimbări CAPITALE la DNA. Cum ajunge direcţia la mâna CSM

În Bihor au venit, cu această ocazie, şi vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, precum şi secretarul de stat Adrian Ionuţ Gâdea, din cadrul aceluiaşi minister, responsabil cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

"Avem o zi foarte importantă pentru judeţul Bihor. În minutele următoare vom semna - şi am verificat acest lucru - contractele cu cele mai mari sume de investiţii pentru infrastructura judeţului Bihor", a spus Pásztor Sándor.

Primele două contracte semnate au fost pentru două proiecte pe fonduri europene, câştigate de Consiliul Judeţean Bihor prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Unul dintre ele presupune continuarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din str. Armatei Române, prin amenajarea curţii, parcărilor şi mobilarea şi dotarea cu mobilier special a etajului I al MŢC, unde va fi deschisă secţia de Ştiinţele Naturii şi o parte din Secţia de Istorie. Valoarea proiectului este de 5,5 milioane euro, potrivit e-bihoreanul.ro.

Cel de-al doilea proiect cu finanţare europeană câştigat de Consiliul Judeţean, tot prin POR 2014-2020, presupune realizarea primelor tronsoane din Drumul Apuseni, care, în Bihor, va lega Beiuşul de graniţa cu judeţul Cluj.

Citeşte şi: Veşti BUNE pentru Guvernul Tudose! Eurostat CONFIRMĂ: România, CEA MAI MARE creştere economică din UE în trimestrul trei

"Este vorba despre modernizarea infrastructurii rutiere de la Beiuş la Stâna de Vale, iar de la Stâna de Vale la Coada Lacului şi Remeţi (n.r. - pe o lungime totală de 43 km).  E o investiţie de aproape 29,5 milioane euro, absolut necesară pentru turismul din Apuseni. Este un proiect vechi al nostru. Spuneam şi anul trecut că acest drum va transforma zona într-o Vale a Prahovei a Apusenilor şi va fi de mare căutare pe viitor", a spus Ioan Mang.

CJ Bihor a pregătit proiectul şi pentru finanţarea celui de-al treilea tronson al Drumului Apuseni de pe raza judeţului Bihor, de la Remeţi la limita de judeţ cu Clujul pe o lungime totală de 12,983 km. Potrivit lui Mang, şi acel proiect, cu valoarea estimată de 11 milioane euro, ar putea fi semnat în ianuarie.

Tot joi s-au semnat şi contractele pentru reabilitarea a două drumuri judeţene din fonduri guvernamentale alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL) 2. Este vorba de drumul Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd care se va reabilita pe o lungime de 33,6 km, în valoare totală de 121 milioane lei, și despre drumul Sâmbăta - Dobreşti - Lunca pe o lungime de 21 km, în valoare 57,5 milioane lei.

"Astăzi se semnează un total de 178,5 milioane lei (circa 38,4 milioane euro). Este cea mai mare sumă care se investeşte în judeţul Bihor, în drumuri judeţene", a spus Ioan Mang. Astfel, valoarea totală a investițiilor agajate joi se ridică la peste 70 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Bihor a mai depus un proiect prin PNDL 2 pentru finalizarea reabilitării drumului Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sîrbi. Potrivit lui Mang, şi acest contract, în valoare de 19 milioane lei, ar putea fi semnat "până la sfârşitul anului".

Tot vicepreşedintele CJ a amintit că, prin PNDL 1, unităţile administrative din judeţul Bihor au obţinut fonduri în valoare totală de 850 milioane de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată unui judeţ în acea etapă.

Citeşte şi: DNA şi DIICOT, ţinute din scurt. Parlamentul impune noi OBLIGAŢII

În PNDL 2 sunt incluse 172 de obiective de investiții, cu o alocare totală de 750 milioane de lei, pentru judeţul Bihor, potrivit unei informări ulterioare a Ministerului Dezvoltării.

Între semnături şi fotografii, preşedintele CJ Bihor a ţinut să le mulţumească lui Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul instituţiei, precum şi lui Marcel Boloş, director general ADR Nord-Vest, pentru rolul lor în reuşita proiectelor judeţului.

Reprezentanţii Guvernului veniţi la Oradea au dat asigurări că fondurile pentru toate proiectele semnate există. De asemenea, aceştia le-au transmis reprezentanţilor CJ Bihor şi primarilor din judeţ prezenţi la întâlnire că se pot baza pe "deschiderea" autorităţilor centrale.

"Fondurile (n.r. prin PNDL 2) nu au fost deloc atribuite, cum mai spun unele voci, politic, ci au avut la bază patru lucruri foarte clare, şi anume capacitatea financiară, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de UAT-uri. Noi avem multă deschidere. Le-am spus colegilor primari că şi la mine şi la domnul ministru Nica, dacă sunt probleme, uşa este deschisă oricând", a spus viceprimministrul Paul Stănescu.

După semnarea contractelor, reprezentanţii Guvernului au purtat discuţii cu primarii din Bihor pe marginea proiectelor PNDL ale UAT-urilor din judeţ. Presa nu a avut acces la acestea.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei a făcut ANUNŢUL. Unde va construi Guvernul două noi penitenciare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.