Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului acuză publicația The New York Times de fakenews: 'Ni se pare foarte curios'

captură facebook
Barna Tanczos

Cotidianul The New York Times a publicat un articol în care relata, cu ajutorul ONG-ului Agent Green, că lemnul din pădurile seculare ale României e ars pentru peleți. Ministrul Mediului a transmis redactorului-șef al publicației americane pe Europa un drept la replică, iar publicația Forestmania.ro a prezentat în exclusivitate scrisoarea, pe care o redăm mai jos.

Vezi și: România taie din pădurile seculare pentru a folosi lemnul la încălzire (New York Times)

„Către:

Doamna Matina Stevis-Gridneff, șefa biroului de la Bruxelles pentru The New York Times

Ref: Dreptul la replică referitor la articolul NYT „Europa își sacrifică pădurile antice pentru energie”, publicat pe 7 septembrie 2022

Stimata doamna Stevis-Gridneff,

Vă scriu cu privire la acuzațiile despre România prezentate în articolul NYT „Europe Is Sacrificing Its Ancient Forests for Energy”, publicat pe 7 septembrie 2022 și semnat de Sarah Hurtes și Weiyi Cai.

Acest articol, care relatează despre lupta din sectorul energetic al Europei din cauza agresiunii ruse în Ucraina, conține informații false despre țara noastră, și acestea sunt principalele dovezi în sprijinul articolului.

Este foarte regretabil că, în această eră în care știrile false, manipularea și dezinformarea au devenit curentul principal și afectează majoritatea populației, un editor precum NYT permite ca cititorii săi să devină victimele unor astfel de practici.

De altfel, în articolul menționat se precizează că așa-zișii anchetatori s-au confruntat cu o presupusă infracțiune a mediului:

Concluzia așa-zisului anchetator pe care l-a consultat echipa dvs este aproape apocaliptică: „Odată ce tăiați acești arbori bătrâni, degradați ecosistemele care s-au format în secole, cu foarte puțină intervenție umană”.

De asemenea, vedem o succesiune de patru imagini satelitare din 2019 până în 2022, cu subtitrarea: „Daune din exploatare forestieră în Parcul Național Cheile Bicazului-Hasmas din România”, care arată pierderea acoperirii forestiere în zona respectivă.

Principala problemă cu toate aceste acuzații este că toți acei arbori din zona „investigată” nu au fost tăiați niciodată de nimeni.

O investigație jurnalistică de bază (dar autentică), sau o simplă întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor din România sau administratorul Parcului Național ar fi dezvăluit că în data de 5 februarie 2020, un fenomen meteorologic extrem, o furtună, a afectat pădurile din toată România. În acea zi, doar în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, 87.000 de metri cubi de arbori au fost prăbușiți de vânt, pe aproximativ 1.200 de hectare de pădure.

Acest lucru poate fi văzut cu ușurință și din imaginile publice din satelit:

Pădurile din zonă au fost afectate de furtuna pe o scară de aproape 90%.

Această situație a generat un risc de mediu imens pentru pădurea rămasă din parcul național. Arborii prăbușiți la o asemenea scară sunt foarte sensibili la boli, care în cele din urmă se vor răspândi în pădurea rămasă. Ca atare, Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș a aprobat îndepărtarea arborilor prăbușiți, care au fost colectați treptat între 2020 și 2022, și au devenit în principal materie primă pentru sectorul bioenergetic.

Ni se pare foarte curios faptul că o astfel de informație accesibilă (dar esențială) a fost exclusă cu desăvârșire de autorii acestui articol. Mai mult, întrebările care au fost trimise Direcției noastre de Comunicare pe 5 septembrie, aproape de sfârșitul zilei de lucru, nu au abordat acest caz specific, ci au prezentat doar o abordare generală a subiectului:

(...)

Coroborând conținutul întrebărilor cu intervalul de timp foarte scurt oferit pentru a răspunde, aproape că avem tendința de a crede că primirea răspunsurilor noastre nu a fost niciodată intenția autorilor. Sperăm cu tărie că nu a fost cazul.

Stimata doamna Stevis-Gridneff,

În spiritul transparenței și al bunelor relații între autoritățile publice și mass-media și în speranța că jurnaliștii dvs nu au avut alte intenții, ci doar au fost manipulați de așa-zișii anchetatori locali, vă îndemnăm să corectați informațiile din articol, după cum vi s-a explicat mai sus. Puteți folosi toate informațiile furnizate de noi așa cum credeți de cuviință și vă stăm la dispoziție pentru întrebări suplimentare.

Toate cele bune,

Barna TÁNCZOS

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor”.

Reacția Romsilva

„În urma aparitiei articolului „Europa isi sacrifica pădurile seculare pentru energie”, publicat de cotidianul New York Times, în care unul dintre exemple este din România, din Parcul Național Cheile Bicazului – Hasmas, administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, facem următoarele precizări:

Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat paduri din mai multe judete ale tarii, fiind inregistrate doboraturi masive de vant si rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas, in judetele Harghita si Neamt. Din acestea, circa 800 de hectare se afla in zona de protectie integrala, iar alte 400 de hectare in zona de conservare durabila a parcului.

Mentionam ca aproximativ 90% din aceste paduri afectate de doboratura masiva de vant sunt paduri proprietate privata.

Volumul total de lemn doborat de vant in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas a fost de 84 de mii de metri cubi.

Pentru ca exista riscul major ca in zonele in care s-au inregistrat doboraturile de vant sa-si faca aparitia un daunator, gandacul de scoarta al molidului – Ips typographus, care s-ar fi extins rapid la padurile sanatoase din jur, Consiliul Stiintific al Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas a aprobat inlaturarea arborilor doborati de vant, lucrari care sunt in desfasurare.

Aceste lucrari nu sunt taieri rase programate, asa cum au fost prezentate de publicatia New York Times, sunt lucrari legale, autorizate si necesare pentru evitarea riscului de aparitie a daunatorilor de scoarta in padurile sanatoase din jurul padurilor calamitate in urma fenomenului meteorologic extrem. De asemenea, afirmatia jurnalistilor americani ca s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi paduri de pe continent” este una falsa, fiind infirmate chiar de catre fotografiile care insotesc articolul respectiv.

Este regretabil ca jurnalistii publicatiei New York Times nu au intreprins niciun demers pentru obtinerea unui punct de vedere al administratorului parcului national si au prezentat in mod denaturat realitatea din teren.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este o institutie transparenta si ofera toate informatiile publice necesare jurnalistilor si publicului interesat”, se arată în comunicatul RNP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.