Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului pune punctul pe i: 'Degeaba dăm amenzi, dacă nu avem centre de colectare a deşeurilor din construcţii'

ziarharghita.ro
Tanczos Barna

Românii vor avea la dispoziţie locuri special amenajate unde să ducă deşeurile provenite din construcţii sau demolări, care vor fi amenajate în fiecare localitate cu fonduri din bugetul Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), a declarat, marţi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

El a participat la conferinţa online Pria Environment and Construction Industry.

"Nu am cuvinte de laudă la adresa celor care ar trebui să gestioneze aceste deşeuri sau la adresa celor care generează aceste deşeuri. Nici măcar la adresa ministerului. Este un domeniu care nu este reglementat suficient de clar, care duce lipsă de logistică, de platforme unde să fie duse aceste deşeuri şi duce lipsă de capacităţi de reciclare, de reintroducere în circuitul economic", a spus ministrul.

Tanczos a arătat că oamenii lasă aceste deşeuri la marginea oraşelor sau a drumurilor din lipsa unor soluţii alternative, iar impactul pentru mediu este semnificativ.

"Am propus ca această problemă să fie rezolvată în primul rând prin crearea de alternative de depozitare şi reciclare. În lipsa acestei alternative, amenzile sunt de prisos, pentru că degeaba dăm amenzi în fiecare zi, amenda nu rezolvă această problemă. Atât persoanele fizice, cât şi agenţii economici au nevoie de alternative la ce se întâmplă acum, adică să nu mai depozitele ilegal deşeurile din construcţii, ci să existe o infrastructură naţională pentru colectarea acestor deşeuri", a afirmat oficialul guvernamental, conform AGERPRES.

Administratorii acestor platforme vor fi obligaţi să dispună şi de capacităţi de reciclare.

"Am prevăzut în PNRR o linie specială de finanţare pentru aceste platforme de depozitare, care nu vor fi doar pentru deşeurile din construcţii, dar este unul dintre cele mai importante elemente care ar fi rezolvate prin aceste platforme, care vor fi finanţate de PNRR şi AFM", a susţinut ministrul Mediului.

Astfel de centre ar urma să existe la nivelul fiecărei localităţi din ţară sau, unde nu este posibil, un centru să colecteze deşeuri din mai multe localităţi învecinate, astfel încât în 10-15 minute oricine să ajungă la acel centru să ducă deşeurile.

"Probabil în cursul verii o să apară anunţul pentru finanţarea acestor platforme, pregătit de AFM, o să însemne un contract de finanţare către autorităţile publice locale, după care implementare prin AFM şi PNRR. Teoretic putem începe înainte de aprobarea PNRR. Avem în sensul acesta bugetul AFM pentru a permite lansarea programului cât se poate de repede", a completat ministrul Mediului.

PRIAevents organizează marţi o conferinţă online care aprofundează tematica despre mediu şi sectorul construcţiilor în România.

Printre temele principale ale conferinţei Pria Environment and Construction Industry se numără: Green Deal Romania, deşeurile din construcţii, clădirile şi impactul asupra mediului, decarbonizarea, digitalizarea şi automatizarea în segmentul clădirilor şi deşeurilor din construcţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.