Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului: 'Schimbările climatice sunt obiectiv pentru toate statele membre pentru că efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de noi'

Grațiela Gavrilescu

Schimbările climatice reprezintă un obiectiv pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, iar păstrarea creşterii temperaturii medii anuale sub două grade Celsius este un lucru extrem de greu şi înseamnă o muncă titanică atât în statele membre UE cât şi la nivel mondial, consideră ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

"Schimbările climatice sunt obiectiv pentru toate statele membre pentru că efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de noi. Sunt resimţite de noi în anumite momente din zi şi din noapte ori că este vorba de domeniul climei, ori de energie, ori de sănătate ori că este vorba chiar de anumite specii care ori se înmulţesc ori au început să se mute dintr-o parte în alta din cauza că, aţi văzut, clima a început să fie alta decât cea din perioada în care noi eram tineri. Trebuie să avem o ţintă comună să păstrăm creşterea temperaturii medii anuale sub 2 grade, la 1,5 grade Celsius. Un lucru extrem de greu de realizat pentru că asta înseamnă o muncă titanică şi proiecte de implementat în toate statele membre şi nu numai. Este nevoie de un impact global", a afirmat luni ministrul Mediului, după prezentarea în Comisia Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European, a priorităţilor din domeniu ale Preşedinţiei României a Consiliului UE.

Graţiela Gavrilescu a menţionat că priorităţile României în domeniul mediului au fost de interes pentru europarlamentari atât în domeniul schimbărilor climatice cât şi al biodiversităţii şi al dezvoltării durabile.

"Toţi au fost de acord cu Preşedinţia română că trebuie să facem echipă astfel încât o parte dintre ele să poată fi finalizate până la sfârşitul Preşedinţiei noastre şi bineînţeles până la sfârşitul mandatului Parlamentului actual european", a arătat şeful de la Mediul.

Ea a precizat, totodată, că întrebări specifice din partea României nu au fost arătând, de asemenea, că dosarele care trebuie gestionate nu sunt uşoare. În acest sens, Gavrilescu a amintit dosarul privind Strategia UE privind schimbările climatice şi regulamentul Life.

"Întrebări specifice din România nu au fost. Suntem o preşedinţie echidistantă, onestă şi suntem o preşedinţie extrem de echilibrată pentru că numai în felul acesta vom reuşi, în dialoguri, să putem finaliza anumite dosare care nu sunt uşoare. Nici dosarul privind Strategia Uniunii Europene pe termen lung privind schimbările climatice. Ştiţi foarte bine că avem summitul de la Sibiu (Summitul Consiliului Uniunii Europene din 9 mai 2019, n.r.) care va include această strategie. Nu va fi absolut deloc uşor să putem să finalizăm regulamentul Life pentru că depindem foarte mult de mecanismul financiar multianual dar este singurul mecanism de finanţare pe proiecte în domeniul mediului iar interesul europarlamentarilor este extrem de mare pentru că îşi doresc cu toţii ca acest program Life să fie cât de mult accesat în perioada următoare de către statele membre şi se doreşte, în acelaşi timp, o greutate a programelor pe care noi le vom implementa, noi toate statele membre", a mai spus oficialul român.

Ea a amintit că Preşedinţia Consiliului UE în domeniul mediului a început cu prima mare dezbatere pe tema schimbărilor climatice care a avut loc la Bucureşti, la nivelul directorilor generali din cadrul statelor membre UE, iar în aceste zile, la Timişoara, se desfăşoară o a doua conferinţă la nivel de experţi tot pe schimbări climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.