Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul mexican de externe acuză SUA de dublu standard în legătură cu invitaţiile la Summitul Americilor

mexicolindoyquerido.com.mx
Marcelo Ebrard

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a acuzat marţi Statele Unite de dublu standard prin refuzul de a invita Cuba, Venezuela şi Nicaragua la Summitul Americilor găzduit de SUA, în timp ce ele interacţionează cu guverne nedemocratice din Asia de Sud-Est, relatează Reuters.

"Aşa-zisa clauză democratică nu se aplică în mod egal în toate cazurile, ci numai în unele, când este convenabil", a scris Ebrard într-o rubrică publicată în ziarul mexican Excelsior, menţionând relaţiile Washingtonului cu Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi formarea Cadrului Economic Indo-Pacific în mai.

Ebrard a numit decizia SUA "inconsecventă, dacă nu contradictorie". Printre membrii ASEAN se numără Myanmar (fostă Birmania), condus de o juntă militară şi Vietnamul condus de partidul unic comunist.

Statele Unite au ales să nu invite liderii de stânga nicaraguan, ai Venezuelei şi Cubei conduse de comunişti la reuniunea Americilor din această săptămână la Los Angeles, invocând îngrijorările legate de lipsa democraţiei în ţările lor, a declarat un înalt oficial american, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a retras după ce Statele Unite au anunţat că nu toate ţările din America vor fi invitate.

Preşedintele SUA Joe Biden îşi propune să abordeze migraţia regională şi provocările economice la summit. Lopez Obrador a spus că s-ar întâlni în schimb cu Biden luna viitoare.

"Fără această presiune, fără acel regretabil, penibil şantaj la vârf, (vom) discuta în iulie", a declarat Lopez Obrador marţi la o conferinţă de presă obişnuită.

Alte grupări internaţionale, precum G20 şi Naţiunile Unite, au de asemenea membri care nu sunt consideraţi pe deplin democraţii de către naţiunile occidentale, a spus ministrul de externe Ebrard.

Ebrard va participa la summit în locul lui Lopez Obrador şi va insista ca Statele Unite să pună capăt embargoului asupra Cubei, a declarat el ziarului La Jornada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.