Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez de finanţe şi-a prezentat demisia, în urma unei reforme fiscale deficitare

polsatnews.pl
Tadeusz Koscinski

Ministrul polonez de finanţe, considerat responsabil pentru o reformă fiscală deficitară, şi-a prezentat demisia, "acceptată" luni de conducerea partidului populist naţionalist la putere, relatează AFP.

Tadeusz Koscinski "a luat asupra lui responsabilitatea politică a imperfecţiunilor în implementarea noilor reguli fiscale", le-a spus jurnaliştilor purtătoarea de cuvânt a partidului Lege şi justiţie (PiS), Anita Czerwinska.

Ea a adăugat că premierul Mateusz Morawiecki îl va înlocui interimar pe ministru până la desemnarea succesorului său, al cărui nume nu a fost menţionat.

Demisia lui Koscinski intervine după deficienţele constatate în aplicarea noilor reguli fiscale intrate în vigoare de la începutul anului şi care au fragilizat mult guvernul.

Adoptată în mare viteză la sfârşitul lui 2021 şi promovată de premierul Morawiecki cu deplina susţinere a liderului PiS Jaroslaw Kaczynski, reforma, supranumită "Ordinea poloneză", ar fi urmat să asigure o scădere a cheltuielilor fiscale pentru marea majoritate a polonezilor, potrivit Agerpres.ro.

Redenumit rapid de criticii săi "dezordinea poloneză", programul a semănat confuzie în mediile de afaceri şi a fost acuzat că adaugă noi cheltuieli pentru angajatori.

Programul a provocat valuri de nemulţumiri în diferite grupuri sociale şi profesionale care şi-au văzut salariile reduse la sfârşitul lui ianuarie, în contextul în care inflaţia a atins 8,6% în decembrie.

După tentative de a apăra noul sistem şi de a corecta erorile, liderul PiS a recunoscut în cele din urmă săptămâna trecută că este necesară "o repornire de la zero" şi a anunţat "decizii cu caracter politic şi personal", acuzându-i pe responsabilii cu aplicarea sa de "lipsă probabilă de competenţe şi probabil şi de bună voinţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.