Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul propus de Cioloş la Justiție îl făcea praf pe Dragnea în 2013: 'Fraudă electorală'

Minstrul propus de Dacian Cioloş pentru portofoliul Justiţiei îl făcea praf în urmă cu doi ani, pe actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea.

Cristina Guseth susţinea într-un interviu din 2013 că Liviu Dragnea ar trebui să plătească pentru ceea ce s-a întâmplat la referendumul de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Citeşte şi: Scandal la nivel înalt între PSD şi PNL: 'Frizează ridicolul'

Directorul Freedom House România, Cristina Guseth, avea un atac dur la adresa USL la un an după ce liderii PNL şi PSD au organizat referendumul pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Într-un interviu acordat ziare.com, Guseth îşi prezenta public opiniile privind ceea ce s-a întâmplat în vara lui 2012.

„Privind retrospectiv, cum aţi caracteriza duneavoastră evenimentele politice din vara trecută? Am asistat sau nu la o formă de lovitură de stat? Care a fost strategia politică şi ce scopuri a urmărit USL?

Anul trecut a fost o mineriadă în plan juridic, altfel spus o încercare de lovitură de stat pusă la cale de către guvernul USL. Prin ordonanaţe de urgenţa s-a încercat limitarea competenţei Curţii Constitutionale, au fost decapitate instituţiile democratice (Senatul, Camera Depuţatilor, Avocatul Poporului etc.), a fost trecut Monitorul Oficial în subordinea Guvernului, au fost tăiate pârghiile prin care funcţionează statul de drept şi sistemul de echilibru şi control reciproc între instituţiile statului.

Citește și: Adio, Schengen: Franța cere suspendarea spațiului Schengen

Lovitura de stat a eşuat pentru că, în pofida presiunilor uriaşe, instituţiile statului au rezistat. În pofida ameninţărilor la care au fost supuşi unii judecători, Curtea Constiţutională a invalidat deciziile Guvernului USL. Mineriada a fost declanşată de condamnarea lui Adrian Năstase, care a produs un adevărat cutremur în rândul politicienilor cu risc penal. Scopul acestei încercari de lovitura de stat a fost aservirea justiţiei şi blocarea dosarelor de înaltă corupţie.

Citeşte şi: Parlamentarii PNL 'execută' Guvernul Cioloş: 'Aştept ca aiuriţii ăştia să îşi rupă gâturile'

Cine ar trebui să plătească în justiţie? Preşedintele Băsescu vorbea recent despre acest lucru. Cei care sunt dovediţi că au încălcat legea, că au falsificat liste de vot, că au încercat să modifice decizii ale CCR în drum spre Monitorul Oficial, toţi disperaţii iresponsabili. Credeţi că Liviu Dragnea va ajunge în faţă judecătorilor? Probabil. Percepţia este că a orchestrat o uriaşă fraudă electorală. Este foarte important ca cei vinovaţi să plătească fiindcă altminteri riscăm să nu învăţăm nimic din experienţa anului trecut şi ei să devină modele în politică“.

Citeşte şi: Traian Băsescu îl atacă pe Cioloş: 'Consultările, un teatru ieftin. Intrăm în opoziţie'

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.