Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății îi avertizează pe părinți: 'Această complicaţie a bolii este mortală!'

Digi24
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9 – 11 luni. El a precizat că înmulţirea cazurilor de rujeolă poate pune probleme legate de sănătatea publică, relatează News.ro.

Rafila a fost întrebat, miercuri, care au fost motivele pentru care a fost declarată epidemie de rujeolă.

“Motivele au fost generate de acumularea unui număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de judeţe din România. Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor. În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că rujeola este o boală care produce o mortalitate între 1 şi 3 la mie.

“Rujeola, într-adevăr, este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a explicat Alexandru Rafila.

El a precziat că această scădere a acoperirii vaccinale durează de mai mulţi ani.

“Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. Nu vreau acum să facem o analiză, dar în mod evident, ceea ce s-a întâmplat în 2008-2009 cu vaccinarea HPV, ulterior ceea ce s-a întâmplat în pandemie, a afectat încrederea oamenilor în vaccinare. Gândiţi-vă că au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării, una este vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus, dar impactul, vedeţi, este negativ în ceea ce priveşte aderenţa la vaccinare. Noi avem această responsabilitate să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi sau să introducem această doză suplimentară. Este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată, nu numai în România, când apare o astfel de situaţii”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Întrebat cum va convinge familiile să îşi vaccineze copiii, Alexandru Rafila a răspuns: “Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass-media categoric, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie, care vor chema toţi aceşti părinţi cu copii la vaccinare. Sigur că nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru, este pe de o parte important şi, în plus, vă spuneam se administrează o doză mai devreme, o altă doză mai devreme, la copiii cu vârsta cuprinsă, între 9 şi 11 luni”.

Rafila a fost întrebat ce îi va spune unui părinte care nu şi-a vaccinat copilul.

“I-aş spune că la fel cum eu am avut şi cum au colegii mei care lucrează Ministerul Sănătăţii, colegii mei medici îşi protejează copiii împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare, cred că este datoria tuturor să nu supună copilul la riscuri care nu sunt în mod evident necesare, pentru că aceste riscuri, pot să-i pună viaţa în pericol şi am cazuri, există cazuri concrete. Lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune se numeşte panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală, ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucru asta trebuie evitat de toată lumea”, a declarat Rafila.

El a mai fost întrebat de ce a fost luată acum decizia de declanşare a epidemiei de rujeolă şi de ce a mai aşteptat.

“Pentru că este o analiză făcută de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de Centrul Naţional de Supravegire şi Control al Bolilor Transmisibile şi este opinia profesională a dânşilor. Eu prefer să ascult de opinile profesionale a celor care se ocupă cu acest lucru, nu cu opinile altor persoane care n-au nicio legătură cu o subiectul”, a declarat Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.