Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul sirian de externe susţine că formarea comitetului constituţional nu exclude recurgerea în continuare la opţiunea militară

blacknesc.ro
siria israel golan

Ministrul sirian de externe Walid Mouallem a declarat marţi seara că activitatea comitetului constituţional însărcinat cu redactarea noii constituţii nu înseamnă că operaţiunile militare vor înceta, informează AFP preluat de agepres.

ONU a anunţat luni crearea acestui comitet considerat drept un prim pas spre o reglementare politică a conflictului care în opt ani s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

Comitetul, care va fi format din 150 de persoane, dintre care 50 selecţionate de guvern, 50 de opoziţie, precum şi 50 de reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de ONU, are misiunea de a pregăti terenul pentru organizarea de alegeri care să pună capăt ostilităţilor.

Până atunci, crearea acestui organism nu se opune opţiunii militare şi nu împiedică continuarea activităţii pe teren, a dat asigurări şeful diplomaţiei de la Damasc într-un interviu acordat postului de televiziune sirian pro-guvernamental.

"Suntem hotărâţi să eliberăm fiecare centimetru al pământului nostru", a insistat ministrul sirian de externe, care a precizat că războiul va continua până ce Damascul va recuceri întreg teritoriul ţării.

În ultimii ani, cu sprijinul Moscovei, regimul sirian a recuperat din mâinile rebelilor şi a jihadiştilor controlul asupra a peste 60% din teritoriul Siriei.

"Nu vom accepta nicio intervenţie străină în elaborarea constituţiei noastre", a continuat şeful diplomaţiei siriene, care a anunţat că acest comitet se va reuni pentru prima oară la Geneva, în data de 30 octombrie.

Menţinerea prezenţei militare americane şi turce pe teritoriul Siriei riscă în egală măsură să împiedice activitatea comitetului, a avertizat Walid Mouallem.

Luni, SUA au salutat crearea acestui comitet. "Chiar dacă rămân multe de făcut, acesta este un pas încurajator înspre o soluţie politică a conflictului sirian", a apreciat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Statele europene şi SUA au condiţionat acordarea de ajutoare pentru reconstrucţie, cu un cost estimat la 400 miliarde de dolari, de realizarea unor progrese reale în direcţia unei soluţii politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.