Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Şova a interzis achiziţiile la Ministerul Transporturilor

dan sova

c. Astfel, societăţile şi companiile naţionale, dar şi regiile autonome aflate în subordinea MT nu mai au voie să cumpere autoturisme, clădiri, mobilă sau sisteme IT, şi nici să amenajeze, să reabiliteze sau să închirieze spaţii. Eventualele excepţii, justificate doar pentru situaţii urgente sau pentru aplicarea reglementărilor europene, vor fi aprobate personal de ministrul Transporturilor, a precizat Dan Şova.

"Cu toţii suntem conştienţi de risipa nejustificată care se produce în unităţile de stat, că sunt companii naţionale, că sunt autorităţi publice, că sunt autofinanţate. Vreau să vă spun că mă deranjează termenul de autofinanţare. Toate autorităţile statului care spun că se autofinanţează sunt de fapt concesionari de taxe şi impozite de la statul român, pentru că nu prestează activitate economică. Ei pun taxe şi le iau în numele statului român. Nu cred că din aceste taxe care aparţin statului pe care le plătesc contribuabilii români este normal nici să cumperi clădiri, nici să renovezi clădiri, nici să-ţi cumperi maşini scumpe sau mobilier scump”, a spus Şova, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, în cazul în care unele entităţi economice vor dori totuşi să cumpere maşini în acest an, o vor putea face doar prin   Programul “Rabla”. "Normal că există unităţi din subordine, de exemplu, aşa cum este Registrul Auto Român, care se pare că are nişte obligaţii ce ţin de legislaţia europeană pentru aplicarea unui anumit software. În aceste situaţii, procedura reglementată de ordin este că se votează în Consiliul de Administraţie sau de Supraveghere propunerea către ministru de acceptare a unei exceptări de la acest ordin, pentru a putea verifica în ce măsură se justifică şi care este motivul real", a spus ministrul. Potrivit acestuia, în temeiul Ordinului din 10 aprilie, toate cele 39 de unităţi subordonate au avut obligaţia de a-şi reface listele de investiţii şi de a le supune din nou aprobării adunărilor generale ale acţionarilor pentru a verifica conformitatea cu respectivul act normativ. “Inutil să spun că încălcarea ordinului de către orice conducere atrage răspunderea patrimonială şi penală", a subliniat Şova.

Concedierile la CFR Marfă, în aşteptare

Compania CFR Marfă nu a semnat acordul cu Ministerul Transporturilor pentru suspendarea acţiunilor de protest timp de trei luni, aşa cum s-a întâmplat la CFR SA şi CFR Călători, din cauza angajamentului asumat de Guvern faţă de FMI cu privire la disponibilizarea a 2.500 de angajaţi în acest an, a afirmat Dan Şova.  “Între timp, CFR Marfă a câştigat trei contracte care vor aduce o creştere a veniturilor companiei cu 12%, astfel că sindicatele susţin că nu mai este necesară disponibilizarea a 2.500 de angajaţi. Oricum nu vor mai fi 2.500, pentru că de la începutul anului, 230 de salariaţi s-au pensionat. În prezent, lucrăm la bugetul de venituri şi cheltuieli al CFR Marfă pentru ca salariaţii să beneficieze şi ei de creşterea de 2,4% pe care au primit-o cei de la Infrastructură şi Călători şi pentru a vedea care va fi numărul exact de salariaţi ce vor fi disponibilizaţi. Vom prezenta concluziile aceste analize Delegaţiei FMI, în luna iunie, împreună cu liderii de sindicat şi cu managerii companiei”, a spus Dan Şova. Ministrul a precizat că în situaţia în care se vor face diponibilizări, există buget la Ministerul Muncii  pentru plata a 18-24 de salarii compensatorii lunare pentru fiecare om care ar urma să plece.

CFR SA va lua energie de pe OPCOM

CFR SA va achiziţiona energia de pe piaţa reglementată OPCOM, începând cu jumătatea lunii iunie, a anunţat ministrul Transporturilor, fapt care va reduce cheltuielile cu electricitatea cu 10-15%. “Am semnat pe 25 aprilie convenţia de stingere a datoriilor între CFR SA şi Electrica Furnizare. CFR Infrastructură are obligaţia de a plăti toate datoriile către Electrica Furnizare până la data de 15 mai", a afirmat  Şova. Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a firmat, recent, că CFR SA va plăti Electrica o datorie de 228 milioane de lei. Suma bugetată de CFR în acest an pentru achiziţia de electricitate este de 450 milioane de lei.

Preluare: Puterea.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.