Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul spaniol de externe confirmă existența negocierilor cu privire la un acord de apărare între Madrid și Londra

CCIR
Brexit

Spania şi Marea Britanie negociază de mai multe luni un acord în materie de apărare şi securitate, a confirmat luni ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya, în contextul în care Londra şi-a finalizat la miezul nopţii de 31 decembrie despărţirea de Uniunea Europeană, relatează France Presse.

'Noi negociem de mai multe luni un acord cu Regatul Unit în materie de securitate şi apărare', a afirmat Gonzalez Laya la postul de radio Canal Sur, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Situație alarmantă la nivel mondial! Oamenii de știință au intrat în panică: Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcționeze împotriva noului coronavirus sud-african

Dacă se va concretiza, acest acord se va axa pe lupta împotriva terorismului, a criminalităţii cibernetice şi pe misiunile militare comune.

'Colaborarea (în materie de apărare şi securitate) este foarte extinsă, iar ceea ce ne dorim este o umbrelă care să acopere cât mai larg posibil această colaborare, astfel încât să servească şi la consolidarea relaţiilor noastre bilaterale pe viitor', a adăugat Gonzalez Laya.

Şefa diplomaţiei spaniole şi-a exprimat speranţa ca acordul să cuprindă de asemenea 'măsuri de încredere' privind Gibraltarul, enclavă britanică situată în extremitatea sudică a Spaniei, unde prezenţa ocazională a submarinelor nucleare britanice a provocat tensiuni în trecut.

În 2000, submarinul britanic HMS Tireless a trebuit să facă o escală neprogramată în Gibraltar, după detectarea unei fisuri în sistemul de răcire al reactorului său nuclear, ceea ce a provocat îngrijorări serioase atât în Gibraltar, cât şi în sudul Spaniei.

În 2016, Spania a cerut explicaţii 'urgente' Londrei după coliziunea între un submarin nuclear britanic şi o navă comercială în largul Gibraltarului, ceea ce a obligat vasul militar să rămână în enclavă.

Gonzalez Laya nu a spus dacă acordul în curs de negociere ar putea să constrângă Londra să informeze în avans Madridul cu privire la eventualele escale ale submarinelor nucleare britanice în Gibraltar.

Dar 'ceea ce este sigur este că ne dorim să existe măsuri de consolidare a încrederii pentru ca situaţii precum cele care au avut loc în trecut să nu se mai repete', a spus ea.

Anunţul cu privire la aceste discuţii intervine în timp ce Madridul şi Londra au ajuns in extremis la 31 decembrie la un acord cu privire la Gibraltar, a cărui principală consecinţă este de a menţine libertatea de mişcare a persoanelor şi libertatea de circulaţie a mărfurilor la frontiera între Spania şi 'Stâncă'.

Madridul a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713, dar revendică în continuare suveranitatea asupra acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.