Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul turc al Apărării a vizitat discret Pentagonul

pentagon

Secretarul american al apărării Patrick Shanahan s-a întâlnit marţi, la Washington, într-o atmosferă discretă, cu ministrul turc al apărării Hulusi Akar, într-un moment în care relaţiile turco-americane traversează o perioadă tensionată, relatează AFP potrivit Agerpres.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în calitate de "parteneri strategici" se arată într-un scurt comunicat de presă al Pentagonului, dat publicităţii la încheierea întrevederii care nu a fost anunţată presei, aşa cum se procedează de obicei.

"S-au concentrat în timpul discuţiilor asupra intereselor lor şi nu a poziţiilor, precum şi asupra importanţei cooperării americano-turce pe plan bilateral şi în calitate de aliaţi ai NATO", se arată în comunicatul care nu menţionează subiectele ce au provocat tensiuni în relaţia dintre cele două state: cooperarea SUA cu forţele kurde din nordul Siriei şi decizia autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul antirachetă al Rusiei S-400.

Accesul presei este permis, de obicei, în debutul întâlnirilor bilaterale ale secretarului apărării, când jurnaliştii au oportunitatea să adreseze una sau două întrebări.

Discreţia cu care a fost organizată întrevederea pare să fie un efort menit să evite chestionarea celor doi oficiali de către presă în legătură cu tensiunile actuale din relaţia bilaterală.

Ankara ameninţă de luni de zile că va lansa o ofensivă în regiunea de nord-est a Siriei împotriva miliţiilor kurde siriene, pe care le consideră "teroriste", dar care sunt aliaţii Washingtonului în combaterea grupării Stat Islamic.

În plus, Turcia a început demersuri, în paralel, pentru cumpărarea atât a sistemului antirachetă rus S-400, cât şi a avioanele de luptă invizibile F-35, produse de americani.

SUA se tem că secretele tehnologiei F-35 devin astfel vulnerabile. În consecinţă, preşedintele Donald Trump a suspendat la începutul lunii aprilie livrarea către Turcia de echipamente conexe avioanelor F-35.

Decizia Washingtonului nu l-a determinat însă pe şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan să îşi reconsidere opţiunile. Preşedintele Turciei a declarat săptămâna trecută că ţara sa ar putea chiar devansa data livrării S-400, prevăzută pentru luna iulie, neanulând aşadar comanda, aşa cum au cerut SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.