Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Badea, schimb de replici cu ministrul Economiei pe tema limitării cash-ului: 'Nu vreau să fiu la cheremul oricărui Gigel' / Nu sunt afectate libertățile'

Captura foto Antena 3
Mircea Badea

Scandalul limitării cash-ului continuă! Profitând de prezenţa ministrului Economiei, Radu Oprea, în cadrul emisiunii În faţa naţiunii, de la Antena3 CNN, Mircea Badea i-a reamintit precizările Băncii Centrale Europene despre beneficiile plăţilor cu cash. Totodată, Mircea Badea a reiterat faptul că nu suţine măsura guvernului de a limita plăţile în numerar între persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice la 5.000 de lei pe zi până la sfârşitul lui 2024, subliniind faptul că măsura încalcă drepturile şi libertățile cetăţenilor.

"Pe mine recunosc că nu mă interesează absolut deloc sau foarte puțin spre deloc tema evaziunii fiscale atunci când contra-ponderea sunt drepturile și libertățile cetățenilor. Și vreau să vă citesc de pe site-ul Băncii Centrale Europene. Libertatea nu mi se pare o bagatelă și atunci nu o bagatelizez.

Şi explică Banca Centrală Europeană de ce e bun cash-ul la om: ne asigură libertatea și autonomia cash, după aia zice de confidențialitatea vieții mele, care vreau să rămână privată și nu vreau să fiu la cheremul oricărui Gigel, niciunui Gigel care apasă pe un buton și află despre mine orice sau mă blochează pe mine în secunda doi de la un buton.

Zice și că faci economii, cheltuiești mai puțin folosind cash, pentru că înțelegi altfel pe ce dai banii și cât costă partea de credit de pe card. Deci dvs. ziceți trebuie să limităm drepturile și libertățile, că nu ne putem lupta altfel cu evaziunea.

Bun, eu nu sunt de acord. Dacă nu vă puteți lupta altfel cu evaziunea, găsiți pe unii care pot, dacă nu se poate și nu se poate, atunci asta e, în niciun caz nu sunt de acord", a spus Mircea Badea.

Ministrul Economiei: "Limitarea plăţilor cu cash nu încalcă drepturile şi libertățile cetăţenilor"

În replică, ministrul Economiei a confirmat beneficiile menționate de Banca Centrală Europeană, însă a subliniat că măsura aplicată în România nu va încălca niciun drept, ci va combate evaziunea fiscală.

"Eu aici sunt de acord cu Mircea Badea spunând că în momentul în care faci plăți cu cash ieşi mai calculat. Sunt studii făcute care arată că într-adevăr, există o fracțiune foarte mică, de ordinul poate a milisecundelor care îți provoacă o durere (n.r plata cu bani numerar provoca o durere la nivel psihic, o teamă de pierdere, potrivit specialiștilor în neuroştiinţe), dacă vreți și plățile cu cardul sau mai nou cu telefonul fac acest lucru să dispară. Și atunci ești mai puțin calculat, mai puțin cumpătat. Dar fiecare dintre noi știm exact care ne sunt veniturile şi facem calculele întotdeauna înainte.

Deci, din această perspectivă nu sunt afectate libertățile. Există plafoane referitoare la numerar", a spus ministrul Economiei, Radu Oprea la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.