Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Cărtărescu, în izolare cu familia: 'Îmi lipsesc ieşirile cu prietenii și călătoriile. Citesc iar cu aviditate'

Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu declară că, în această perioadă, în care se află în izolare împreună cu familia, îi lipsesc călătoriile şi ieşirile cu prietenii şi declară că a revenit la ceva ce i-a lipsit în ultimii ani - citeşte literatură.

Într-un interviu acordat ziare.com, el declară: „Nu mă simt chiar foarte izolat. Sunt în aceeaşi casă cu doi oameni pe care-i iubesc şi cu două pisici pe care de asemenea le iubesc (mă rog, mutatis mutandis şi cu multe treceri cu vederea). Nu prea am trăit vreodată mult mai social”, potrivit news.ro.

Citește și: Unul dintre miliardarii lumii, lovit puternic de coronavirus: a pierdut 50% din avere

„Îmi lipsesc ieşirile, seara, cu prietenii - am câţiva prieteni foarte buni de care mi-e dor de nu mai pot. Îmi lipsesc drumurile, eu călătoresc mult şi-aş vrea să umblu şi mai mult. Trebuia să fiu acum la Buenos Aires”, mai spune Cărtărescu.

El mai afirmă că „în izolarea de-acum recunosc viaţa mea obişnuită”.

„Fac şi cursuri la distanţă, prin Zoom, şi asta e ceva nou, cu avantaje şi dezavantaje. Am şi ceva în plus, care mi-a lipsit mult în ultimii ani: citesc literatură. Citesc iar cu aviditate, pot iar să mă bucur fizic, epidermic, senzual de cărţi. Pentru asta doar, şi merită să stai la izolare o vreme”.

Mircea Cărtărescu mai povesteşte că ascultă John Lennon şi urmăreşte serialul „Friends”, iar în urmă cu câteva zile, la editura Humanitas, i-a apărut un nou volum, „Creionul de tâmplărie”.

Vezi și: Un nou simptom asociat cu COVID-19! Observația virusologilor: Unii pacienți sunt confuzi, până în punctul în care nu mai ştiu unde se află, nici în ce an

Legat de cum va fi lumea de după pandemie, el spune: „Sper că nu vom avea parte de ticăloasa lume a extremiştilor de dreapta, nici de puerila lume a extremiştilor de stânga. Şi cine spune că puerilismul e mai benign ca ticăloşia nu ştie ce spune”.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent, este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. A publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Citește și: Streinu Cercel, avertisment în plină criză de COVID-19: 'Mă aștept ca în următoarele 5-10 zile să avem o problemă'

Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.