Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Coșea, după scandalul prețului la carburanți: Poate ar fi cazul să readucem în discuție problema subminării economiei naționale

arhiva personala
Mircea Coșea

Mircea Coșea a vorbit despre controversa legată de carburanți și estimează că în două sau trei săptămâni va urma „un atac la prețurile alimentelor de bază”. „Poate ar fi cazul să ne gândim așa, zic și eu, să readucem în discuție acea problemă a subminării economiei naționale”, a declarat economistul, joi, pe B1 TV.

Mircea Coșea a salutat discursul premierului Nicolae Ciucă în ceea ce privește controversa prețului la carburanți.

„Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat ieri e un lucru foarte interesant care ar trebui să atragă atenția tuturor. El poate să fie calificat ca un act de speculă ordinară. Nu e așa, este o chestiune care afectează siguranța și securitatea economiei naționale. Eu am fost foarte mulțumit astăzi, dacă îmi permit să spun așa, față de prestația unui domn prim-ministru. Ca simplu cetățean am fost foarte mulțumit pentru că domnia sa a spus verde, precis și fără niciun ocoliș – a fost un act de atac la siguranța economiei naționale, și așa a fost. Sigur că se pot da multe explicații, dar nici într-un caz nu se poate explica economic cum a evoluat prețul”, a spus economistul.

El a catalogat amenzile aplicate drept „hilare”, având în vedere profiturile obținute de distribuitori de pe urma situației.

„S-a dovedit un lucru, și anume că instituțiile statului n-au capacitatea să acționeze. Amenzile de care vorbeați dumneavoastră sunt lucruri care nici n-ar trebui să fie spuse, pentru că sunt hilare. Vă dați seama ce profit au făcut în trei-patru ore distribuitorii, având o cerere enormă și posibilitatea urcării prețului fără limită? La profiturile care au fost, costurile de penalitatea ar fi trebuit să fie altele, dar nu asta e important”, a mai spus Mircea Coșea.

Totuși, spune el, „important este că trebuiau să se ia măsuri de altă natură”.

„Având în vedere că va urma după asta un alt atac în mod sigur, în două sau trei săptămâni, la prețurile alimentelor de bază, care nu vine din exterior, nu e legat în principal de războiul din Ucraina, ci de factori interni care țin de o anumită dorință de a crea nu numai beneficii suplimentare, beneficii de război, cum se spune, dar și de a crea o anumită stare de presiune la populație. Mai avem exemple (…), exemplul cu bancomatele și cu valuta, care a fost creat și acesta tot pe baza unor informații emise pe social media, pașapoartele, pastilele cu iod, transformarea pivnițelor în buncăre, toate lucrurile acestea creează o stare. Poate ar fi cazul să ne gândim așa, zic și eu, să readucem în discuție acea problemă a subminării economiei naționale, pentru că astfel de măsuri subminează economia”, a continuat Mircea Coșea.

Având în vedere proximitatea războiului din Ucraina, România trebuie să se poată baza pe „puterea economiei”, a subliniat Mircea Coșea.

„Sigur, e un război militar, cu bombe, cu avioane, dar războiul economic e mult mai puternic și pe termen mai lung cu distrugeri foarte mari. România e deja o victimă colaterală, iar în situația în care ești la 10, 15, 20 de kilometri de un front imprevizibil e nevoie să te bazezi pe o «armă», pe o «armă» sigură – 'arma' sigură este puterea economiei”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.