Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Diaconu, despre moartea lui Lucian Pintilie: Pierdem o posibilă călăuză a naţiunii noastre

MIRCEA DIACONU - CRISTIAN TOPESCU - LEGEA BUGETULUI

Europarlamentarul Mircea Diaconu regretă moartea lui Lucian Pintilie şi afirmă că, prin plecarea în eternitate a marelui regizor, societatea românească a pierdut o călăuză.

"Am avut acelaşi sentiment, de durere, ca atunci când s-a prăpădit Liviu Ciulei. Au fost nişte titani, pur şi simplu nişte titani. Şi noi - românii, societatea - nu i-am întrebat nimic, în ultimii 20-30 de ani de confuzii. Ei erau nişte posibile călăuze reale ale naţiunii noastre. Şi, din păcate, au plecat fără să ne dea nişte răspunsuri majore. Au fost nişte repere", a declarat Diaconu miercuri seară pentru AGERPRES.

El spune că oamenii de cultură, precum Ciulei şi Pintilie, au rostul de a înţelege societatea în care trăiesc. "S-o oglindească, deci s-o înţeleagă, s-o ştie. O formă de călăuzire este cultura. Asta nu-nţelege nimeni. Pare că economiştii trebuie să ne călăuzească. Nu e adevărat. Ăia trebuie să numere. Asta e părerea mea", a adăugat europarlamentarul.

Diaconu consideră că Pintilie a constituit unul dintre momentele geniale ale Teatrului Bulandra.

"Ei (n.r. - Lucian Pintilie şi Liviu Ciulei) au însemnat oricum, atunci, momentul genial al Teatrului Bulandra. Vorbesc de anii '66-'67, până prin '72 şi nu mai mult, pentru că după aceea s-a intrat în tunelul cultural şi de zi cu zi. Iar în vremurile acelea ei au fost mentorii celui mai grozav fenomen teatral pe are îl ştiu de 50-60 de ani, de când mă ocup cu lucrul ăsta. Şi noi i-am întrebat prea puţin. Se scriu cărţi despre tot felul de lucruri, persoane sau personaje, iar despre ei prea puţin. Nu i-am întrebat destul. De-asta sufăr", a spus el.

Actorul a rememorat momentele de debut în carieră, când regretatul Lucian Pintilie l-a distribuit în "Revizorul" de Gogol.

"Despre care iarăşi vorbim foarte puţin. Ca spectacol. Şi nu vorbim în facultate. Nu se mai ştie de nişte lucruri care s-au întâmplat acum 40-45 de ani... Şi au fost senzaţionale... Şi mi-a dat la 21 de ani şi jumătate unul din cele mai grele roluri acolo, în 'Revizorul'. Şi a avut încredere în mine. Şi m-a crescut, pur şi simplu. Au fost momente în care mi-a dat sendvişurile lui să le mănânc. La filmare, pentru că eu n-aveam. O minune de om a fost", a mai spus Mircea Diaconu.

Regizorul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a murit miercuri, la ora 21,00, la Spitalul Elias din Capitală. El se internase duminică, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.