Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană: Salut decizia României de a înfiinţa E-ARC, este o decizie utilă şi necesară

facebook.com
Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a salutat decizia României de a înfiinţa Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), exprimându-şi convingerea că acesta "va aduce o contribuţie semnificativă" la aprofundarea dezbaterii şi operaţionalizării rezilienţei la nivel de societate.

"Salut decizia României de a înfiinţa acest centru. Este o decizie utilă şi necesară. Mă bucur de asemenea că acest centru internaţional nu este oferit exclusiv relaţiei cu NATO, ci acestui parteneriat strategic indispensabil între NATO şi UE. În urmă cu câteva luni, secretarul general Jens Stoltenberg a avut o întâlnire în premieră cu Colegiul Comisarilor, la invitaţia preşedintei Ursula von der Leyen. Printre temele pe care le-am identificat şi de care mă ocup în mod specific, la nivelul alianţei, în relaţia NATO-UE, subiectul rezilienţei figurează pe primul loc. De aceea, acest centru are vocaţia, menirea şi utilitatea, eficacitatea de a furniza expertiză, de a genera idei, de a lucra cu mediul privat şi neguvernamental şi de putea crea un sistem în care rezilienţa la nivel de societate să fie întărită", a precizat Geoană în cadrul ceremoniei de inaugurare a sediului E-ARC.

El a transmis autorităţilor române felicitări din partea secretarului general al NATO, arătând că înfiinţarea centrului reprezintă "un efort admirabil" şi exprimându-şi convingerea că acesta "va aduce o contribuţie semnificativă la aprofundarea dezbaterii şi operaţionalizării rezilienţei" la nivel de societate, scrie Agerpres.ro.

"Peste două săptămâni, pe 14 iunie, liderii NATO, preşedintele României, toţi liderii Alianţei vor reveni asupra subiectului rezilienţei şi sperăm să avem acceptul liderilor noştri la nivel de NATO pentru a merge cu un angajament suplimentar de rezilienţă pentru a duce această dezbatere mai departe, pentru că această pandemie ne-a învăţat lecţii complexe, lecţii pe care această genă de permanentă adaptare la nivel de NATO ne obligă să le internalizăm şi să le operaţionalizăm. Acest efort nu este un simplu efort al guvernelor la nivel naţional sau local. Conceptul s-a dezvoltat şi astăzi, vorbim despre un efort de rezistenţă la nivel de societate, ceea ce înseamnă că relaţia cu mediul privat, cu mediul neguvernamental, cu societatea, cu cetăţenii noştri este la fel de importantă ca şi eficacitatea la nivel guvernamental sau interguvernamental", a mai precizat el.

Secretarul general adjunct al NATO şi-a exprimat încrederea că subiectul rezilienţei şi contribuţia E-ARC vor fi benefice şi partenerilor României.

"Nu putem să fim în siguranţă şi în stabilitate în Europa, în America de Nord şi în lumea transatlantică sau europeană dacă vecinătăţile noastre sunt fragile. De aceea, cred şi încurajăm ca, poate, o vocaţie suplimentară a acestui centru să fie aceea de a putea să sprijinim şi partenerii NATO şi UE care au nevoie de sprijin şi de rezilienţă şi de lupta împotriva fragilităţii", a spus el.

Mircea Geoană a mai declarat că rezilienţa "face parte din ADN-ul NATO", reamintind că în urmă cu 72 de ani, fondatorii Alianţei, în tratatul de la Washington, art. 3, au definit pentru prima dată acest concept.

"Face parte, ca instituţie, ca şi concept, din inima a ceea ce reprezentăm ca şi comunitate de valori şi interese comune în Europa, în parteneriat transatlantic cu partenerii noştri strategici din SUA şi Canada. În acele momente de război rece, rezilienţa avea un anumit înţeles şi o anumită cuprindere, dar NATO mai are în codul său genetic încă o genă permanentă, cea a adaptării, a adaptabilităţii, a evoluţiei. Şi astăzi, la Bucureşti, prin efortul excepţional al autorităţilor statului român, ne aflăm încă o dată în faţa unui efort de permanentă adaptare", a evidenţiat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.