Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miron Cozma s-a enervat după ce a fost trimis în judecată în dosarul Mineriadei: Ce amenințări face

Inquam Photos / Octav Ganea
Miron Cozma

Fostul preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat marţi pentru AGERPRES că trimiterea sa în judecată în dosarul Mineriadei din iunie 1990 este "incorectă", el susţinând că pe timpul audierilor în acest dosar ar fi avut calitatea de martor.

Cozma afirmă că potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului ar fi "o victimă" a acelor evenimente, sentinţa CEDO fiind emisă în anul 2010.

Citește și: Minte de guvernanți: N-au internet, iar unii nu au nici energie electrică, dar statul îi OBLIGĂ să aibă POS-uri la magazine

"E incorectă (trimiterea în judecată - n.r.), e un abuz, e o găselniţă, o mizerie judiciară inventată de ei. (...) CEDO mi-a instituit calitatea de victimă pentru iunie 1990, nu Procuratura Militară sau alte instanţe româneşti. Eu am cerut la CEDO un euro (ca despăgubire - n.r.), nu puteam cere mai mulţi bani, pentru că eu am demnitate şi moralitate. Nu puteam să cer bani pentru sânge", a declarat Cozma.

Fostul lider al minerilor a mai spus că în sarcina lui s-au reţinut acuzaţiile de vătămare corporală şi stres psihic.

Citește și: Încă un VIOL ZGUDUIE România: O minoră a fost BATJOCORITĂ de doi tineri, care au răpit-o, sechestrat-o și abuzat-o SEXUAL

"Am fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, în condiţiile în care minerii nu erau în Bucureşti pe 13 iunie cu mine, şi pentru stres psihic, adică am stresat pe unii. S-au uitat la televizor şi au văzut urât. Când m-au văzut pe mine s-au stresat'', a comentat Cozma.

El a susţinut că ar fi fost adus cu forţa în Bucureşti, în ultimul tren cu mineri.

Citește și: Ea e poștărița care a ascuns, în apartamentul său, DOUĂ TONE de scrisori nelivrate

Cozma a spus că se va prezenta la proces, unde va fi apărat de doi avocaţi de prestigiu. În plus, el consideră că prezenţa sa la proces reprezintă şi o obligaţie morală faţă de minerii din Valea Jiului, pentru a se afla adevărul despre evenimentele din iunie 1990.

"Eu am o obligaţie morală faţă de mineri, copiii şi copiii copiilor lor (...) de a afla adevărul şi de a se vedea foarte clar că minerii nu au omorât pe nimeni, nu au bătut pe nimeni", a mai declarat Cozma, susţinând că minerii ar fi fost provocaţi în timpul evenimentelor din iunie 1990.

Citește și: Noi detalii despre boala Denisei Manelista: Mama artistei anunță că are CANCER în tot corpul

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman, şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, a anunţat marţi un procuror militar.

Au mai fost trimişi în judecată Gelu Voican Voiculescu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Matei Drella, Plăieş Cornel Burlec, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, colonel (rez.) Petre Petre, şi Alexandru Ghinescu.

Citește și: Topul țărilor în care elevii sunt cei mai fericiți: Cine e pe primul loc și unde sunt cei mai nefericiți elevi

Procurorii militari susţin că în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Citește și: PREMIERĂ MEDICALĂ Au fost create camere pentru monitorizarea medicală a bebelușilor prematuri

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, susţin procurorii.

Citește și: UNA TARE Macron, facut presedinte de postacii romani! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.