Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentatul dejucat în Covasna: Ce este organizația 'Mişcarea celor 64 de Comitate'

HVIM

Un membru al organizației 'Mişcării de Tineret 64 de Comitate' ar fi intenționat să detoneze de Ziua Națională a României o bombă la parada care avea loc la Târgu Secuiesc (Covasna), potrivit DIICOT. Planul a fost dejucat și atentatorul a fost reținut.

'Mişcării de Tineret 64 de Comitate' este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari și are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“. Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon, potrivit Adevărul.

În urma acţiunilor desfăşurate în România, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

În statutul depus la instanţă, asociaţia se ocupă de „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelor ţării noastre. Potrivit Rise Project, aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria.

Vezi si:

Reactia unui lider UDMR la atentatul dejucat in Covasna

Surse: Ce-a găsit DIICOT la teroristul de la Târgu Secuiesc

El e teroristul care a vrut să detoneze o bombă la Târgu-Secuiesc

ALERTĂ - Terorist reţinut în România. Plănuia un atentat la parada de 1 Decembrie

România e în stare de ȘOC: Anunțul venit de la SRI după ATENTATUL CU BOMBĂ dejucat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.