Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea Cinci Stele din Italia este acuzată dur de rivali după prezentarea codului de etică

Mişcarea Cinci Stele din Italia (M5S, anti-establishment) a indicat luni că nu le va cere automat politicienilor săi să demisioneze dacă vor ajunge să facă obiectul unei anchete, stârnind acuzaţii de ipocrizie la adresa sa, relatează marţi agenţia Reuters, conform agerpres.

Citeşte şi: Prima ţară din Europa care asigură şomerilor un venit substanţial NECONDIŢIONAT

M5S, cel mai mare grup de opoziţie din Italia, s-a prezentat ca o contrapondere pe deplin morală faţă de partidele tradiţionale, care s-au confruntat în mod repetat cu anchete de corupţie în ultimii aproape 25 de ani.

În cadrul unui ''cod de conduită'' în şase puncte, postat pe blogul său, Beppe Grillo afirmă că fiecare oficial al M5S care este cercetat trebuie să informeze imediat comitetele centrale ale Mişcării, dar că nu va fi luată automat o decizie.

Potrivit lui Grillo, toţi parlamentarii trebuie să fie ''ireproşabili din punct de vedere etic'' şi că le revine comitetelor centrale al M5S să evalueze aceasta separat de procesele legale.

Reacţionând la declaraţiile lui Grillo, Maurizio Gasparri, membru al Forza Italia, formaţiunea fostului premier Silvio Berlusconi, a scris pe Twitter: ''Noi legi pentru micii Grillo. Dacă persoana anchetată este de la alt partid, atunci lapidare imediată. Dacă este unul de-al lor, atunci ei sunt de neatins''.

Citeşte şi: Serviciile secrete belgiene au încercat să-l recruteze pe liderul jihadiştilor

Anul trecut, M5S l-a suspendat pe Federico Pizzarotti, care i-a adus mişcării o mare victorie când a fost ales primar al oraşului Parma (nord), spunând că a ţinut secret faptul că a fost plasat sub investigaţii pentru abuz în serviciu.

Pizzarotti, care a dezminţit orice faptă rea şi ulterior a părăsit M5S, a scris luni pe Facebook că suspendarea sa a fost ''nelegitimă'', deoarece în acea vreme Mişcarea nu avea reguli privind suspendarea şi nici un cod de conduită.

Alţi rivali politici sunt de părere că Beppe Grillo încearcă s-o protejeze pe primăriţa Romei, Virginia Raggi, care a refuzat să comenteze relatările potrivit cărora urmează să fie cercetată în legătură cu numirile pe care ea le-a făcut de când şi-a preluat postul în urmă cu şase luni.

''Grillo lansează un cod de salvare pentru Raggi'', a scris pe Twitter Michele Anzaldi, deputat din partea Partidului Democrat (PD, de guvernământ).

În Italia, plasarea sub anchetă nu implică vinovăţia şi nu duce neapărat la un proces. În unele cazuri, aceasta este o formalitate obligatorie pentru magistraţi pentru a deschide un dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.