Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea începutului de an în Justiţie: Control la ÎCCJ, pe mandatele de siguranţă naţională care au vizat magistraţi (solicitare în CSM)

iccj

În ziua în care CSM a publicat raportul Inspecţiei Judiciare referitor la dosarele cu magistraţi instrumentate de DNA, judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, membre ale Consiliului, solicită preşedintelui CSM să dispună verificări la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la legalitatea emiterii mandatelor de siguranţă naţionale care au vizat magistraţi.

Cele două judecătoare amintesc faptul că în raportul adoptat de plenul CSM se prezintă numeroase practici prin care procurorii DNA au pus presiune pe judecători, afectându-le independenţa. Astfel, s-a constatat că multe dosare erau ţinute deschise în nelucrare timp de mai mulţi ani, magistraţii supravegheaţi tehnic nu erau anunţaţi în termenul legal, iar înainte de a transmite la SIIJ dosarele cu magistraţi, procurorii DNA au clasat în bloc numesoase cauze.

Scrisoarea judecătoarelor Baltag şi Oprina:

"Subsemnatele, judecător Gabriela Baltag şi judecător Evelina Oprina, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere considerentele Hotărârii Plenului CSM nr. 225/15 octombrie 2019 prin care s-a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind „respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea, prin prezenta vă solicităm să demaraţi, la nivelul Secţiei pentru Judecători, formalităţile necesare în sensul dispunerii de verificări la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vizând modalitatea de respectare a dispoziţillor legale privind emiterea mandatelor de siguranţă naţională sub toate aspectele şi în toate situaţille care i-au vizat pe judecători şi procurori în perioada 01.01.2014 - 31.07.2018.

Astfel, în considerentele Hotărârii Plenului CSM nr. 225/15 octombrie 2019, se arată că practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecători în modalităţile menţionate în cuprinsul Raportului Inspecţiei Judiciare au reprezentat forme de presiune asupra acestora, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte înfăptuirea actului de justiţie. Printre aceste modalităţi se numără:

- perioade de inactivitate nejustificată în multe cauze (de ordinul anilor) subsecvente dispunerii unor măsuri de supraveghere tehnică, de multe ori pe durate de timp semnificative;

- amânarea încunoştinţării persoanelor vizate despre supravegherea tehnică exercitată;

- soluţionarea în bloc a cauzelor lăsate în nelucrare înaintea operaţionalizării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Aceste împrejurări corelate cu numărul mare de judecători vizaţi de activităţile de urmărire penală în cauzele aflate pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Structura Centrală şi structurile terioriale), precum şi cu faptul că în majoritatea covârşitoare a acestor cauze au fost dispuse soluţii de neurmărire penală sau de achitare prezintă, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat în drepturile şi libertăţile magistraţilor vizaţi şi au constituit - astfel cum s-a constatat deja de Plenul CSM - un factor de presiune evidentă asupra acestora, cu consecinţa afectării garanţiilor de independenţă a judecătorilor.

Întrucât obiectivul general al controlului Inspecţiei Judiciare a vizat respectarea principiilor generale care guvernează activitatea de urmărire penală, respectiv activitatea de judecată în cauzele de competenţa DNA în care au fost cercetate/urmărite/judecate persoane având calitatea de magistrat şi în cauzele de pe rolul instanţelor în care trimiterea în judecată s-a realizat prin rechizitorii emise de PICCJ - DNA care au legătură cu dosarele în care au fost urmăriţi magistraţi, pentru a se asigura o lămurire deplină a modului în care au fost respectate principiile generale ale procesului penal în cauzele cu magistraţi sau în cauzele aflate în legătură cu acestea, este necesară şi verificarea modalităţii de respectare a dispoziţiilor legale care privesc emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mandatelor de siguranţă naţională, inclusiv din prisma prevederilor Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, verificările urmând a clarifica toate aspectele ce se subsumează acestei proceduri, pentru perioada 01.01.2014 - 31.07.2018."

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.