Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcarea palestiniană Jihadul Islamic anunţă un armistiţiu după schimburi de tiruri între Israel şi Fâşia Gaza

Wikipedia
jihadul islamic

Mişcarea palestiniană Jihadul Islamic a anunţat miercuri un armistiţiu după un schimb de tiruri între grupări armate şi armata israeliană, în urma decesului unui responsabil al organizaţiei intrat în greva foamei într-o închisoare israeliană, transmite AFP.

Egiptul, Qatarul şi ONU, mediatori în confruntări precedente, au intervenit pentru restabilirea calmului cu începere de la ora 04.00 (01.00 GMT), au declarat pentru AFP surse din Jihadul islamic şi Hamas.

Israelul nu a confirmat deocamdată acest armistiţiu, care pare fragil, potrivit Agerpres.

Ultimele sirene de alertă au răsunat în aşezări israeliene din apropierea Fâşiei Gaza în jurul orei 05.30 (02.30 GMT), a raportat armata. Potrivit unor martori din Gaza, mai multe rachete au fost lansate spre teritoriul israelian în acel moment.

'Acest ciclu de confruntări s-a încheiat, dar marşul rezistenţei continuă şi nu se va opri', a declarat Tariq Salmi, purtător de cuvânt al Jihadului Islamic, într-un comunicat.

'Aşa cum le-am spus tuturor mediatorilor care au intervenit, subliniem necesitatea de a preda trupul martirului Khader Adnan familiei sale', a afirmat miercuri liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un alt comunicat.

Khader Adnan, în vârstă de 45 de ani şi originar din Cisiordania ocupată, începuse o nouă grevă a foamei încă din prima zi a încarcerării sale la 5 februarie. Marţi, după aproape 90 de zile de la începutul protestului, a decedat.

Adnan fusese închis de multe ori de Israel şi trecuse prin mai multe greve ale foamei, devenind un simbol pentru palestinieni.

Începând de marţi dimineaţa, circa 100 de rachete au fost lansate de grupări armate din Gaza spre Israel, potrivit Jihadului Islamic.

În cursul nopţii, armata israeliană a executat mai multe lovituri împotriva Gazei, ţintind infrastructuri ale mişcării Hamas şi avertizând că aceasta va 'vedea consecinţele' activităţilor sale 'teroriste'. Potrivit armatei, au fost vizate în principal o tabără de antrenament, un depozit de arme şi un teren subteran ale Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.