Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări de trupe pe linia războiului - Ucraina ar transfera trupe din Zaporojie la Bahmut, susţin proruşii

CNBC
Bahmut

Armata ucraineană îşi mută o parte din forţele sale din zona pe care o controlează în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) în direcţia Bahmut, unde au loc în prezent cele mai înverşunate lupte, a declarat sâmbătă Vladimir Rogov, liderul mişcării "Împreună cu Rusia", citat de EFE, anunță Agerpres.

"Se observă transferul unităţilor armatei ucrainene de pe frontul din Zaporojie spre Artiomovsk" (denumirea rusă a Bahmut), a declarat el pentru agenţia de presă rusă TASS.

În pofida acestui fapt, numărul de efective al armatei ucrainene de pe frontul din Zaporojie nu se diminuează, observăm transferul persoanelor mobilizate, al unităţilor care se schimbă prin rotaţie şi a militarilor pregătiţi în Occident", a afirmat liderul prorus.

În regiunea Zaporojie, anexată în cea mai mare parte de către Rusia în septembrie anul trecut, "sunt concentraţi circa 70.000 de militari ai armatei ucrainene", potrivit lui Rogov.

Prigojin afirmase că armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă la Bahmut

Cu o zi în urmă, fondatorul armatei private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, afirmase că armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă la Bahmut.

Rusia vrea să cucerească întregul Bahmut, unde au rămas mai puţin de 4.000 de locuitori, înainte ca Ucraina să-şi lanseze contraofensiva de primăvară, care ar putea începe peste două luni, dacă Kievul va primi la timp mai multe muniţii şi rachete cu rază mai lungă de acţiune din Occident, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, pentru ziarul italian La Stampa.

Trupele ucrainene sunt înconjurate dinspre est, nord şi sud

Trupele ucrainene sunt înconjurate dinspre est, nord şi sud, deşi mercenarii Grupului Wagner nu au ajuns încă în centrul oraşului Bahmut, pentru care ar trebui să traverseze râul Bahmutka dinspre est, notează EFE.

La Kiev, mii de persoane, printre care s-a numărat şi preşedintele Volodimir Zelenski însuşi, au adus un ultim omagiu vineri unui combatant ucrainean ucis în luptele de la Bahmut, care era foarte cunoscut în Ucraina sub porecla 'Da Vinci', căruia autorităţile i-au organizat funeralii cu onoruri militare, potrivit AFP.

Preşedintele Volodimir Zelenski, însoţit de şefa guvernului finlandez Sanna Marin, s-a deplasat cu această ocazie în Piaţa Independenţei din Kiev, spre surprinderea mulţimii adunată în centrul capitalei ucrainene.

Dmitro Kotsiubailo, supranumit "Da Vinci", a fost un voluntar de 27 de ani care a condus batalionul numit "Lupii lui Da Vinci". El a luat arma în mână în 2014 pentru a lupta împotriva separatiştilor susţinuţi de Moscova în estul Ucrainei.

Pentru faptele sale de arme, Dmitro "Da Vinci" Kotsiubailo a fost cel mai tânăr combatant care a fost decorat cu medalia de Erou al Ucrainei, cea mai înalta distincţie a ţării, de către preşedintele Zelenski în decembrie 2021.

Prezent la funeralii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a îngenunchiat lângă sicriu.

'Drumul spre victoria noastră este foarte dificil'

"Drumul spre victoria noastră este foarte dificil. Iar preţul acestei victorii este reprezentat de vieţile luptătorilor noştri, cei mai buni cetăţeni ucraineni care îşi apără ţara cu armaîn mână", a spus el.

Oamenii îmbrăcaţi în doliu, purtând flori şi fluturând drapele ucrainene, s-au strâns în emblematica Piaţă a Independenţei (Maidan Nezaliojnosti), scena mişcării de contestare din 2013-2014 care a dus la fuga fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici la Moscova şi venirea la putere a forţelor prooccidentale, unde a avut loc ceremonia funerară.

Tot vineri, sute de oameni au adus un ultim omagiu unui tată şi fiului său, ucişi, de asemenea, în bătălia de la Bahmut.

Ucraina nu a făcut publice pierderile de vieţi omeneşti în rândurile forţelor sale de la începutul invaziei ruse.

Într-o recentă estimare, şeful Statului Major norvegian, Eirik Kristoffersen, declarase în ianuarie că războiul în Ucraina a făcut aproape 180.000 de morţi şi răniţi în rândurile armatei ruse şi "probabil peste 100.000 de morţi şi răniţi" în rândul militarilor ucraineni, bilanţ la care a adăugat 30.000 de civili ucişi, conform AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.