Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări tectonice în economie: o mare putere mondială a intrat în recesiune / Face parte din G7 și NATO

fortune.com
recesiune-economie-criza

Economia britanică intră în recesiune pe măsură ce britanicii își reduc cheltuielile. PIB-ul a scăzut cu 0,3% în cele trei luni până în decembrie, după prăbușirea vânzărilor cu amănuntul în perioada premergătoare Crăciunului, informează The Guardian. Unda de șoc din economia britanică e cu atât mai de impact cu cât țara face parte din grupul țărilor G7 și NATO.

Economia britanică a intrat în recesiune la sfârșitul anului trecut, deoarece gospodăriile greu încercate au redus cheltuielile ca răspuns la creșterea ratelor dobânzilor și a costurilor de trai, explică sursa citată.

O problemă pentru Guvern

Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunțat că produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,3%, mai mult decât se aștepta, în cele trei luni până în decembrie, după un declin în toate sectoarele principale ale economiei și o prăbușire a vânzărilor cu amănuntul în perioada premergătoare Crăciunului. Aceasta a urmat unei scăderi de 0,1% în al treilea trimestru, confirmând un al doilea trimestru consecutiv de scădere a producției naționale, ceea ce reprezintă definiția tehnică a recesiunii.

Confirmarea oficială a recesiunii este o lovitură pentru guvern, la mai puțin de un an de la alegeri. La începutul anului trecut, premierul Rishi Sunak a făcut din creșterea economiei una dintre cele cinci priorități ale guvernului.

Suren Thiru, directorul economic la Institutul Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor, a declarat: „Deși superficialitatea acestei recesiuni oferă confort, aceste cifre confirmă, de asemenea, că economia noastră a rămas blocată într-un ciclu de stagnare persistentă pe tot parcursul anului 2023.”

A fost cel mai slab an din 2009

ONS a declarat că creșterea pe parcursul anului 2023 în ansamblu a fost estimată la 0,1%, cel mai slab an din 2009 în timpul crizei financiare, excluzând colapsul economic din 2020 în timpul pandemiei de Covid.

Directorul de statistici economice la ONS, Liz McKeown, a declarat: „Estimarea noastră inițială arată că economia Regatului Unit s-a contractat în al patrulea trimestru al anului 2023. Toate principalele sectoare au scăzut în acest trimestru, producția, construcțiile și comerțul cu ridicata fiind cele mai mari frecvențe ale creșterii, compensate parțial de creșterea hotelurilor și a închirierii de vehicule și utilaje.”

Economiștii se așteptau pe scară largă la o recesiune superficială la sfârșitul anului trecut, deoarece gospodăriile au fost supuse presiunii din cauza costurilor mai mari ale împrumuturilor și a prețurilor în creștere pentru produsele esențiale de zi cu zi, forțând reduceri în alte părți. Grevele pe scară largă în economie și ploile abundente au diminuat, de asemenea, activitatea.

Date mai recente din economie au arătat, totuși, o revenire a încrederii consumatorilor de la începutul acestui an, susținută de perspectiva reducerii ratelor dobânzii din partea Băncii Angliei, pe măsură ce presiunile inflaționiste se răcesc.

Ce spune Guvernatorul Băncii

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii, a minimizat în această săptămână importanța cifrelor trimestriale ale PIB-ului, sugerând că au existat semne de redresare a economiei, care vor deveni mai clare în lunile următoare.

Cancelarul, Jeremy Hunt, a declarat: „Inflația ridicată este cea mai mare barieră în calea creșterii economice, motiv pentru care reducerea la jumătate a fost prioritatea noastră principală. În timp ce ratele dobânzilor sunt ridicate – astfel încât Banca Angliei poate reduce inflația – creșterea scăzută nu este o surpriză.

Dar există semne că economia britanică se întoarce la un colț. Specialiștii sunt de acord că creșterea se va consolida în următorii câțiva ani, salariile cresc mai repede decât prețurile, ratele ipotecare sunt în scădere și șomajul rămâne scăzut. Deși vremurile sunt încă grele pentru multe familii, trebuie să ne menținem planului – reducerea impozitelor pe muncă și afaceri pentru a construi o economie mai puternică.”

Cele mai recente date de la ONS au indicat o slăbiciune în mare parte a economiei la sfârșitul anului trecut, cu o scădere a PIB-ului pe fondul unei perioade grele de cumpărături de Crăciun pentru comercianții cu amănuntul, greve ale medicilor și ploi abundente.

Reflectând asupra presiunii asupra cheltuielilor gospodăriilor pe fondul crizei costului vieții, ONS a spus că producția din sectorul serviciilor a scăzut în Marea Britanie timp de trei trimestre consecutiv, cu o scădere de 0,2% în ultimele trei luni ale anului 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.