Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune de salvare pe ISS - O navetă Soyuz a andocat la stația spațială

scmp.com
Soyuz MS-21

O navetă spaţială rusă Soyuz a andocat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Staţia Spaţială Internaţională pentru a fi folosită, în septembrie, drept vehicul pentru întoarcerea pe Pământ a doi cosmonauţi ruşi şi a unui astronaut american, a cărui navă spaţială iniţială a fost avariată, relatează AFP, potrivit news.ro.

Naveta de salvare MS-23 a decolat vineri dimineaţă din Kazahstan, fără vreo persoană la bord, şi a ajuns la staţia spaţială după o călătorie de aproximativ două zile, potrivit unei transmisii video în direct a NASA.

Americanul Frank Rubio, precum şi ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin au decolat la sfârşitul lunii septembrie 2022 cu Soyuz MS-22. Însă în decembrie, această navă a suferit o scurgere spectaculoasă în timp ce era andocată la ISS, din cauza impactului cu un micrometeorit, potrivit Moscovei.

Prin urmare, agenţia spaţială rusă a decis că poate fi folosită doar în caz de urgenţă şi a ales să trimită nava spaţială MS-23 ca înlocuitor.

Misiunea celor trei membri ai echipajului a fost prelungită până în septembrie şi, prin urmare, se vor întoarce la bordul acestei nave de înlocuire după ce vor fi petrecut aproximativ un an în spaţiu.

Naveta MS-22 avariată trebuie desprinsă de pe ISS şi să se întoarcă pe Pământ goală, la sfârşitul lunii viitoare. Pe lângă cei trei membri ai echipajului care au urcat la bordul lui Soyuz, ISS are în prezent alţi patru pasageri, care au sosit cu o navă SpaceX şi sunt membri ai misiunii numite Crew-5. Lor urmează să li se alăture săptămâna viitoare Crew-6, care include doi americani, un saudit şi un rus, şi a cărui decolare este programată în noaptea de duminică spre luni, din Florida, în Statele Unite.

După o staţionale de câteva zile, Crew-5 va coborî înapoi pe Pământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.