Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiune imposibilă: de ce vrea Nicușor Dan distrugerea coaliției? (Surse)

Facebook
Nicusor Dan

Două știri aparent, fără legătură între ele, au făcut furori în ultimele zile, mai ales în mediile avizate. Iar ele nu vin decât să confirme ceea ce anticipasem deja. Pe de o parte, agravarea fără precedent a stării administrației Capitalei dă de gândit tuturor strategilor politici, în vederea alegerilor de anul viitor. Pe de alta, în aceeași perspecrivă, deja în PNL s-au anunțat mișcări de trupe în perspectiva lunii mai, momentul așteptatei rocade între premieri.

Astfel, pentru prima dată în cei doi ani de mandat, Nicușor Dan a făcut săptămâna aceasta o declarație-șoc, extrem de interesantă și cu mare greutate politică: „Există o coaliţie care funcţionează la nivelul municipiului Bucureşti. Această coaliţie este formată din PNL, USR şi PMP şi funcţionează foarte bine”.

Până deunăzi, acesta evitase orice asociere cu susținătorii care îi decontează politic toate deciziile. Consiliat, cel mai probabil, de Ludovic Orban, care anticipează retragerea sprijinului politic al PNL pentru primarul general, edilul caută să își crească șansele de victimizare într-un astfel de scenariu. Care conține mai multe acte, după cum se vorbește în culisele politice.

Paradoxal, reacția nu a venit din PNL, partid ce pare întârziat în manifestări de jocurile interne și lipsa de coerență strategică, ci tocmai de la vârful PSD: „Partenerii noștri trebuie să-și asume: ori și-l asumă pe Nicușor Dan, care a fost candidatul susținut de PNL și actuala majoritate cu USR, ori încercăm să menținem o coaliție care a funcționat [...] Sincer, [...] consider că și din 2024 putem continua acest format de coaliție, dar trebuie să ne hotărâm” a spus Marcel Ciolacu, lansând un avertisment cinic la adresa liberalilor.

Sursele consultate de redacția noastră susțin că jocul este mult mai complex decât aparentul interes pentru controlul majorității din Consiliul general. Oameni de la vârful celor două principale formațiuni ale guvernării par să fie de acord asupra vulnerabilități pe care Nicușor Dan o constituie.

În cazul PSD, partidul nu va putea să mai tolereze dublul limbaj al PNL în cazul în care Marcel Ciolacu va deveni premier, mai cu seamă că afectarea economiei și a bugetului din cauza blocajului Bucureștiului se va răsfrânge puternic în actul de guvernare. În cazul PNL, toți liderii cu experiență ai fostului PD, astăzi conducători de facto ai formațiunii, știu că paguba electorală, pe care alianța locală cu USR în cauționarea deciziilor primarului general le-a adus-o, trebuie bine gestionată, pentru ca efectele ei să fie minime în 2024.

De aceea, ambii jucători încearcă o poziționare optimă în vederea lunii mai, pentru a-și maximiza șansele de succes în orice scenariu. Iar dacă variabilele decizionale precum poziția lui Klaus Iohannis sau a lui Nicolae Ciucă, reîmpărțirea portofoliilor sau situația din sondaje sunt extrem de fluide, singurul element de certitudine este bagajul negativ adus de asocierea cu Nicușor Dan.

Iată cum subiectul Bucureștiului devine pregnant pe tabla de șah, mai cu seamă că edilul beneficiază încă de o simpatie în jurul a 10% dintre alegători, zestre electorală căreia liberalii nu îi pot da cu piciorul, mai ales că se află în scădere de formă în Capitală. Pe de altă parte, cu un candidat anunțat ce beneficiază astăzi de o intenție de vot de patru ori mai mare, PSD încearcă să capitalizeze la maximum dezamăgirea alegătorilor din cel mai mare oraș al țării.

Dacă până recent, jocul dintre cele două partide viza exclusiv interesul punctual din București, creșterea tensiunilor privitare la rocadă l-a transformat pe Nicușor Dan, din obiect, în subiect al tranzacțiilor de putere.

Asta pentru că, dintr-o dată, întreaga situație a administrației bucureștene, a devenit, dintr-o temă locală, una cu uriașă relevanță națională, în contextul iminentelor neînțelegeri privind rotativa.

Iar pentru ca tabloul să fie complet, aceleași surse ne dau ca sigură explozia unei adevărate nucleare la adresa lui Nicușor Dan în perioada imediat următoare, ceea ce va precipita și mai mult decizii majore atât în coaliția de guvernare centrală, dintre PSD și PNL, cât și în cea locală, formată de PNL și USR.

După cum spuneam la început, partidele încearcă să folosească avantajele strategice din raportarea la primarul general, în vreme ce acesta din urmă pregătește o strategie de victimizare, care să-i mai conserve minima susținere populară până la negocierile pentru o viitoare nouă candidatură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.