Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștiul, la un pas de colaps? (ANALIZĂ)

Bucuresti
Bucuresti harta

Dincolo de jocurile politice, pe care le-am detaliat aici, și de bilanțul deloc promițător al actualului edil, chestiunea urbanismului pare la un pas de explozie, urmând a afecta nu doar economia națională, ci și toate categoriile sociale. În plus, partidele care au girat în ultimii doi ani inițiativele lui Nicușor Dan vor suporta costuri electorale majore.

Toate acestea pentru că datele oficiale și informațiile publice indică, după cum redacția noastră anunțase încă din luna septembrie, aici, că declanșarea unei crize sistemice la nivelul Capitalei este iminentă.

Cauza principală a problemelor edilitare constă în blocajul instituțional inițiat de primarul general. Pe de o parte, avem suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale ale sectoarelor, „succes” cu care se laudă Nicușor Dan, aici: ”În acest moment sunt anulate definitiv patru din cele şase PUZ-uri de sector, celelalte două fiind suspendate de instanţă”. Pe de alta, anunțata elaborare a Planului Urbanistic General, de asemenea anulat în primă instanță, va dura, conform specialiștilor, în cea mai optimistă ipoteză, cel puțin 3 ani.

Dincolo de inevitabilul blocaj al oricăror tipuri de lucrări publice, cel mai puternic impact negativ în viața bucureștenilor va fi cel socio-economic și de mediu. Cum inerția caracterizează domeniul dezvoltărilor, specificul acestora fiind termenele lungi de planificare, autorizare, finanțare, edificare și vânzare, primele efecte se vor resimți încă de anul acesta. „Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a anului 2023 şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al auto­rizării, vor duce însă, pe termen mai lung, la o nouă creştere a preţurilor, cu efecte mai ales în 2024 şi 2025“, este de părere Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro. Această inevitabilă creștere a prețurilor apartamentelor, în condițiile scăderii dramatice a ofertei, va conduce la un acces prohibitiv, gripând inclusiv piața creditării, afectând suplimentar sistemul financiar și așa profund lovit de inflație.

Afectarea bugetelor pentru achiziția de locuințe va fi, însă, cea mai mică problemă. Asta pentru că efectele deciziilor actualei administrații se vor rostogoli în multe alte domenii, astfel:

- scăderea contribuției Bucureștiului la formarea PIB cu minimum 2,4%

- estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale ale Bugetului de Stat pot fi de 3,45 miliarde de euro pe următorii 3 ani

- afectarea gravă a efectului de multiplicare din economie poate conduce la blocarea activității a 90% dintre firmele din domeniu

- diminuarea severă a activității în construcții va conduce la șomaj și va pune presiune tot pe bugetul public, deja diminuat la capitolul încasări din tranzacțiile imobiliare

- dispariția marilor investitori în domeniu, care se vor orienta spre alte piețe, scăzând ritmul dezvoltării Capitalei și regiunii

- creșterea aglomerației și poluării, în condițiile în care mulți bucureșteni se orientează către ofertele rezidențiale mai accesibile din localitățile limitrofe, deși locurile de muncă și școlile copiilor rămân în Capitală.

Iată cum decizii aparent fundamentate de potențiala eliminare a haosului urbanistic vor genera pagube aproape iremediabile, fără a elimina, din păcate, sursa problemei. Pedepsirea generalizată a tuturor celor conectați, direct sau indirect, la domeniul construcțiilor se dovedește a fi cea mai dăunătoare și contraproductivă măsură.

Și cum toate acestea inițiative, adoptate cu votul PNL și USR în Consiliul General, vor face victime printre alegători, politicienii încearcă o îndepărtare de subiect, pentru a nu deconta electoral revolta votanților. Dacă la PNL, tentativa de puci a fost legată inclusiv de situația din București, PSD nu pierde niciun prilej de a-i lăsa în offside pe susținătorii lui Nicușor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.