Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiunea anticorupţie a ONU, declarată indezirabilă de preşedinte, părăseşte Guatemala

Agerpres
ONU Viena

După 12 ani de prezenţă în Guatemala, misiunea anticorupţie a ONU (CICIG) părăseşte marţi această ţară, după ce a fost declarată indezirabilă de preşedintele Jimmy Morales, care a acuzat-o de depăşirea atribuţiilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul guatemalez a decis în ianuarie încetarea misiunii Comisiei Internaţionale împotriva Impunităţii în Guatemala (CICIG), după luni de polemici şi bătălii juridice, şi împotriva avizului Tribunalului Constituţional.

Tensiunile dintre Morales şi CICIG datează din 2016, când fratele şi fiul preşedintelui au fost acuzaţi de fraudă fiscală şi spălare de bani, şi s-au amplificat în vara lui 2017, când misiunea ONU şi biroul procurorului au cerut ridicarea imunităţii şefului statului, pentru a ancheta în legătură cu suspiciunile de finanţare electorală ilicită în campania din 2015.

Citește și: Surse Cazul Caracal. Ce se va întâmpla astăzi

Înfiinţată la sfârşitul lui 2016, CICIG s-a instalat în Guatemala în 2017, pentru a investiga alături de autorităţile locale cazuri sensibile, de la corupţie la complicităţi între politicieni sau funcţionari şi organizaţii infracţionale.

Comisia avea ca obiectiv 'să susţină, consolideze şi ajute' instituţiile publice în a 'face curăţenie' în diferite structuri, adesea infiltrate de crima organizată, într-o ţară cu reputaţia de a fi paradis al impunităţii.

Comisia, independentă de guvern 'din punct de vedere politic, organizatoric şi financiar', avea în jur de 150 de angajaţi, jumătate dintre ei străini, şi funcţiona cu fonduri provenite din cooperarea internaţională.

Principalul succes al comisiei a fost scoaterea la lumină în 2015 a unei ample reţele de corupţie şi deturnare de fonduri în cadrul serviciului vamal.

Citește și: EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

Scandalul a scos în stradă mii de guatemalezi pentru a protesta împotriva corupţiei şi a dus la demisia preşedintelui de atunci, Otto Pérez.

În cei 12 ani de existenţă, CICIG a mai contribuit la arestarea fostului preşedinte Alfonso Portillo (2000-2004), condamnat în SUA pentru deturnare de fonduri publice.

Anchetele desfăşurate de misiunea ONU au dus de asemenea la arestarea şi încarcerarea unor importanţi oameni de afaceri, militari şi politicieni, care se credeau până atunci intangibili.

În raportul final, CICIG afirmă că a dezmembrat 70 de structuri infracţionale, a contribuit la trimiterea în judecată a 600 de persoane şi la obţinerea a 400 de condamnări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.