Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiunea 'Lucy' a NASA pentru studierea asteroizilor din apropierea planetei Jupiter, gata de lansare

nasa

Cea mai nouă misiune pentru studierea asteroizilor condusă de NASA, care va viza corpurile cereşti aflate în apropierea planetei Jupiter, va fi lansată sâmbătă, informează DPA/PA Media joi, potrivit Agerpres.

În următorii 12 ani, misiunea numită "Lucy" va explora un număr record de asteroizi.

În aprilie 2025, nava spaţială va survola mai întâi un asteroid din centura principală de asteroizi a sistemului solar, apoi se va apropia de şapte asteroizi troieni, începând din august 2027.

Traiectoria sa va presupune întoarcerea în proximitatea Pământului de trei ori pentru un plus de asistenţă gravitaţională, devenind astfel prima navă spaţială care revine în vecinătatea planetei noastre din zonele îndepărtate ale sistemului solar.

Asteroizii troieni înconjoară Soarele în două roiuri, unul dintre aceste grupuri aflându-se înaintea lui Jupiter pe traiectoria sa, iar celălalt în spatele acestei planete.

Studiind de la mică distanţă aceşti asteroizi, oamenii de ştiinţă speră să afle mai multe despre modul în care s-au format planetele din sistemul nostru solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani şi să afle motivul configuraţiei lor actuale.

Numele misiunii a fost inspirat de strămoşul uman fosilizat (numit Lucy de către cercetătorii care au efectuat descoperirea), al cărui schelet a oferit o perspectivă unică asupra evoluţiei umanităţii.

La fel ca în cazul descoperirii arheologice, se spera că misiunea "Lucy" va revoluţiona datele cunoscute despre originile planetare şi formarea sistemului solar.

Lucy are peste 14 metri de la un capăt la celălalt, dar cea mai mare parte a sa este alcătuită din panouri solare uriaşe (fiecare de peste şapte metri în diametru) necesare pentru alimentarea navei spaţiale în timp ce zboară spre orbita lui Jupiter.

Toate instrumentele, ca şi antena de doi metri înălţime necesară pentru a comunica cu Pământul, se află montate pe corpul navei spaţiale, mult mai mic.

Misiunea "Lucy" este programată pentru lansare nu mai devreme de ora 9:34 GMT, sâmbătă, cu o rachetă Atlas V 401 a United Launch Alliance (ULA), de la complexul spaţial 41 de la Cape Canaveral, în Florida.

Lucy va fi primul vehicul alimentat cu energie solară care se va aventura atât de departe de Soare şi va observa mai mulţi asteroizi decât oricare alt vehicul spaţial de dinaintea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.