DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Misteriosul OZN de la Aiud, expus la Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca

noaptea muzeelor

Un obiect neidentificat, cunoscut ca și „talpa de robot” sau „bucată de OZN”, descoperit în anul 1973 lângă Aiud, județul Alba, a fost expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții Muzeelor, constituind o atracție pentru vizitatori, potrivit Mediafax.

Obiectul neidentificat”, așa cum scrie pe afișul de prezentare, este expus, sâmbătă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca cu ocazia Nopții Muzeelor, alături de o replică a unui fragment de meteorit care a căzut în 1882 în comuna clujeană Mociu și care cântărea 37,5 kg.

„Obiectul neidentificat”, cunoscut ca „talpa de robot” sau „bucată de OZN”, se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca și a generat o serie de controverse începând cu anul 1983, după apariţia cărţii „Enigme în galaxie”, scrisă de Florin Gheorghiţă, unde autorul afirma că obiectul poate avea o provenienţă extraterestră.

Reprezentanții MNIT au precizat că „Obiectul neidentificat” cântăreşte 2,3 kilograme, are o lungime de 20 de centimetri, o lățime de 12,5 cm şi o grosime de 7 centimetri, fiind de formă trapezoidală, cu două braţe posterioare şi două perforaţii circulare care comunică între ele.

Obiectul a fost descoperit de nişte muncitori, în anul 1973, într-o carieră de nisip de lângă Aiud, pe malul râului Mureş, la o adâncime de circa 10 metri. În timpul unei excavaţii au fost descoperiţi trei bulgări compacţi de nisip, iar în interior s-au observat oseminte şi artefacte. În urma îndepărtării crustei, specialiştii muzeului din Aiud au identificat un obiect metalic şi oase fosilizate, identificate ca aparţinând unui rinocer lânos, animal contemporan omului de Neanderthal, iar obiectul metalic a fost predat MNIT.

Specialiștii muzeului clujean au trimis „Talpa de robot” pentru o analiză metalografică la fostul Institut Politehnic Cluj-Napoca, în prezent Universitatea Tehnică, apoi la Centrul de cercetări şi proiectări pentru metale radioactive de la Măgurele - Bucureşti.

„În urma a două buletine de analiză din anul 1975, rezultă că obiectul a fost turnat dintr-un aliaj având în compoziţie 74,17 %, 4,62 % cupru, 1,81 % zinc, 0,33 % staniu, 0,20 % zirconiu, 0,11 %plumb, 0,11 %ă cadmiu, dar şi concentraţii mai mici de nichel, cobalt, bismut, argint, precum şi urme de galiu şi siliciu. Adepţii teoriei provenienţei extraterestre a obiectului de la Aiud au adus ca argumente faptul că această compoziţie chimică nu ar fi una standard, dar şi faptul că obiectul, aflat în acelaşi strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acesta și ar avea o vechime de peste 100.000 de ani. De asemenea, s-a arătat că aluminiul a fost produs în laborator în anul 1825 şi industrial în anul 1883”, au arătat reprezentanții MNIT.

La Noaptea Muzeelor de la Cluj-Napoca participă 11 muzee, majoritatea fiind deschise gratuit publicului până la miezul nopții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.