Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

adevarul.ro
ghita kovesi

Pe data de 3 aprilie 2019, judecătoarea Francisca Vasile de la ÎCCJ a aprobat contestaţia formulată de Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar luate de procurorul Adina Florea, de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul extrădării lui Nicolae Popa din Indonezia. Magistratul de la Curtea Supremă a făcut însă mai mult de atât: s-a pronunţat pe fondul cauzei, pe toate acuzaţiile şi dovezile din dosar, iar părţi semnificative din dosarul întocmit de SIIJ şi din declaraţiile martorilor apar acum în motivarea deciziei de pe 3 aprilie.

CITEȘTE ȘI: Vinul roşu protejează inima şi creierul. Dacă nu depăşeşti această cantitate zilnică

Din motivarea deciziei ÎCCJ se poate afla că procedura aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, cu o aeronavă privată, în aprilie 2011, s-a făcut în baza unei note de fundamentare întocmite ca urmare a unei analize la care au participat Kovesi, în calitate de procuror general, alături de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi SRI. Potrivit procurorului Adina Florea, Kovesi ar fi avut rolul decisiv în hotărârea căii de urmat, deşi nici ea, ca reprezentant al Ministerului Public, nici Ministerul Afacerilor Interne nu aveau atribuţii legale în domeniul extrădării unor persoane.

Lipsa de competenţă a procurorului general în acest domeniu este recunoscut şi de judecătorul de la ÎCCJ, în motivarea deciziei sale. Mai mult, judecătorul atestă ca un lucru real faptul că plata pentru serviciile de transport aerian s-a făcut parţial din conturile MAI, parţial prin firma Conti, la intervenţia lui Sebastian Ghiţă, deşi judecătorul afirmă că nu există dovezi concrete că Ghiţă ar fi acţionat la ordinul lui Kovesi.

După 8 ani, Ministerul Afacerilor Interne se consideră prejudiciat prin operaţiunea coordonată de Kovesi în 2011 şi s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva fostei şefe a DNA. "Prin adresa nr. 134119 din data de 04.03.2019 a Ministerului Afacerilor Interne s-a comunicat prejudicierea instituţiei ca urmare a achiziţionării serviciului de transport aerian cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006, cu suma de 234.207,30 de lei, sumă cu care Ministerul Afacerilor Interne s-a constituit parte civilă în procesul penal", se arată în motivarea obţinută de STIRIPESURSE.RO.

CITEȘTE ȘI: Creierul preferă ciocolata. Reputatul profesor neurolog Vlad Ciurea ne dezvăluie toate secretele

Fosta şefă DNA este, în prezent, procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruţa Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI.

În această cauză, fostul procuror-şef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.