Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterul implicării lui Roman Abramovici în negocierile Rusia-Ucraina: Miliardarul ar fi primit aprobarea direct de la Putin

vestidinrusia.ro
Miliardarul rus Roman Abramovici

Vladimir Putin a aprobat personal implicarea lui Roman Abramovici în negocierile de pace ale Rusiei cu Ucraina, potrivit unor surse citate de Financial Times.

„Binecuvântarea” directă dată de Putin indică faptul că Abramovici a căutat aprobarea la cel mai înalt nivel pentru a ajuta la începerea negocierilor de încetare a focului între Kiev și Moscova la sfârșitul lunii februarie și contravine celor susține de oligarh că nu are o relație strânsă cu președintele rus.

După ce a primit aprobarea lui Putin, Abramovici s-a întâlnit cu un înalt oficial din biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ajuta la planificarea discuțiilor, au spus trei persoane citate de FT.

De atunci, cele două părți au început să discute despre un plan de a înceta invazia Rusiei în Ucraina – deși Ucraina și aliații săi occidentali se tem că Moscova ar putea folosi discuțiile ca un truc pentru a câștiga timp pentru ca trupele sale să se regrupeze și să conducă o nouă ofensivă terestră.

Oficialii occidentali au pus la îndoială rolul lui Abramovici. Alții au sugerat că ar fi încercat să-și exagereze eforturile în încercarea de a preveni sancțiunile occidentale și pierderea controlul asupra activelor sale din Marea Britanie, inclusiv clubul de fotbal Chelsea Londra.

De atunci, miliardarul rus a fost vizat de sancțiunile UE și Marea Britanie. Zelenski a cerut SUA să nu includă miliardarul în lista neagră de sancțiuni, datorită presupusului său rol de intermediar în discuțiile de încetare a focului, potrivit Wall Street Journal.

Timp de decenii, Abramovici a încercat să evite să fie asociat cu Putin, sub care a fost guvernator al provinciei îndepărtate Chukotka din strâmtoarea Bering, din 2000 până în 2008.

El nu a participat la o masă rotundă organizată de Putin pentru oligarhi și șefii companiilor de stat în seara de după ce a început invazia Ucrainei, pe 24 februarie. În 2003, el a declarat pentru Financial Times că nu are „nicio relație specială” cu Putin.

Dar când a decis să-i înghețe activele, UE a spus că legătura lui Abramovici cu președintele rus „l-a ajutat să-și mențină averea considerabilă”.

David Arakhamia, șeful partidului lui Zelenski în parlament și membru al echipei de negocieri a Ucrainei cu Rusia, a declarat că l-a întâlnit pe Abramovici la Gomel, Belarus, când a avut loc prima rundă de discuții.

„Pot confirma că domnul Abramovici este puternic implicat în negocierile de pace”, a spus Arakhamia pentru FT. Miliardarul „a intrat în proces prin intermediul comunității internaționale evreiești”, a adăugat el.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze dacă Abramovici a primit aprobarea de la Putin însuși. Peskov a declarat joi că omul de afaceri a jucat un rol în organizarea discuțiilor, adăugând: „Acum au loc discuții între cele două echipe de negocieri — rușii și ucrainenii”.

În ultimele săptămâni, în timp ce cele două părți au purtat discuții online pentru a evita ca delegația ucraineană să facă o excursie periculoasă de o zi în Belarus prin Polonia, Abramovici și-a concentrat eforturile pe probleme umanitare și a încercat să organizeze întâlniri cu mediatorii străini, potrivit unor surse cu cunoștințe în acest domeniu.

El l-a întâlnit pe fostul cancelar german Gerhard Schröder la Moscova la începutul acestei luni, alături de Vladimir Medinsky, șeful delegației Rusiei la discuții. Avionul său privat a fost fotografiat făcând escale în Israel și Turcia, ai căror lideri au fost, de asemenea, implicați ca mediatori în negocieri.

„Încearcă să facă ce poate”, a insistat unul dintre apropiații miliardarului.

În timp ce se afla în Turcia, Abramovici l-a întâlnit pe Ibrahim Kalin, un consilier senior pentru politică externă al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Două superyacht-uri aparținând lui Abramovici au acostat pe coasta de sud a țării în această săptămână. Biroul lui Erdogan a refuzat să comenteze, iar Kalin nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un oficial al premierului israelian Naftali Bennett a negat că Abramovici a jucat un rol în asigurarea implicării Israelului.

Un purtător de cuvânt al lui Abramovici a spus că „nu este util să comentezi despre procesul” acestor discuții sau despre implicarea lui Abramovici, de dragul succesului lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.