Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropoliții fac coadă la DNA: Un alt înalt prelat ajunge în fața procurorilor din cauza lui Becali

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost invitat în zilele următoare și el la DNA, după mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, în dosarul lucrărilor științifice care i-au scurtat închisoarea lui Gigi Becali, Patriarhia considerând că ambii ierarhi nu au angajat instituția Bisericii Ortodoxe în acest demers.

''Cei doi ierarhi, în calitatea lor de profesori universitari, și-au asumat personal, neangajând instituția Bisericii, actul de recomandare spre publicare a cărților respective, cărți al căror conținut a fost apreciat ca unul conform cu învățătura creștin-ortodoxă'', a declarat, pentru Digi24.ro, Vasile Bănulescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Citește și: Ele sunt femeile cu cei mai mari și mai mici sâni: Locul ocupat de românce

Vasile Bănulescu a mai precizat că Patriarhia urmărește ''derularea oficială a cercetărilor instituționale și consideră că e firesc să nu se antepronunțe''.

În aceeași declarație, Bănulescu a făcut referire și la Comisiile de etică ale celor două universități unde predau Laurențiu Streza (Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu) și IPS Teodosie Tomitanul (Universitatea Ovidius, din Constanța), care le-au analizat celor doi ierarhi prestația în recomandarea a două dintre cele cinci cărți semnate de Gigi Becali în inchisoare și care i-au scurtat detenția cu câte o lună fiecare.

Citește și: UDMR dă semnalul : Cioloş, bun de premier si dupa alegeri

Teodosie, arhiepiscopul Constanței, a fost coordonatorul științific al lucrării ''Muntele Atos, patria ortodoxiei”', redactată între 19 august-3 septembrie 2014, în vreme ce Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a fost coordonatorul științific al unei titlului „Iubirea milostivă și mântuitoare”, publicată în același an, 2014.

Ambii ierarhi au făcut obiectul unor dezbateri în Comisiile de etică ale universităților la care sunt profesori. În cazul lui Laurențiu Streza, Universitatea Lucian Blaga a considerat că referatul de recomandare și coordonarea lucrării lui Becali reprezintă ''un act personal'', iar instituția academică ''nu poate fi legată în niciun fel de acțiunile private pe care profesorul universitar Streza le-a întreprins''.

Citește și: Culise despre cartea lui Becali si anchetarea Mitropolitului Ardealului

La rândul său, Universitatea Ovidius din Constanța a stabilit că recomandarea și coordonarea arhiepiscopului Teodosie nu este ilegală câtă vreme nu i se opune niciunei legi, însă atinge imaginea instituției și standardele etice academice.

Luni, mitropolitul Ardealului s-a prezentat la DNA, unde avocatul său a afirmat că nu i-a coordonat lucrarea lui Becali și că aceasta ar fi fost scrisă de călugări de la Muntele Atos.

Citește și: Primaria Sector 1 taie copacii periculosi de pe Kiseleff

În luna mai, mitropolitul Ardealului afirma, într-un interviu, că i-a întocmit referatul de recomandare lucrării patronului echipei Steaua și pentru că ar fi fost un donator important la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

IPS Teodosie mai face obiectul unui dosar, care a fost redeschis în luna mai, în care este urmărit penal pentru că ar fi luat mită.

Citește și: Tudy îşi ia mâna de pe primărie

„Cei de la DNA mi-au spus că sunt martor și voi rămâne martor(...). Mi-au spus că toți profesorii universitari care au dat recomandări pentru a se scrie cărți în închisoare vor fi chemați în acest dosar ca martori. Nu-mi convine nici mie. Mi-e rușine să mai dau ochii cu Mitropolitul Streza și chiar și cu Teodosie. Mi-au fost jenă să-i sun, pentru că ei (procurorii DNA - n.red.) de la mine au luat numerele de telefon. Mie mi-a fost jenă să-i sun(...). Eu cred că va fi un dosar care se va închide. Procedurile au fost făcute conform legii”, a spus George Becali la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.