Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Ardealului afirmă că pandemia este un mare examen pentru noi toţi

basilica.ro
mitropolitul ardealului

„Această pandemie este un mare examen pentru noi toţi, în cadrul căruia frica de moarte şi rigorile legale ale izolării trebuie să fie depăşite prin încrederea în ajutorul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, într-un interviu pentru o publicaţie locală.

„Prin acest examen”, explică mitropolitul, „ne-am dat seama încă o dată cât suntem de fragili şi vulnerabili ca oameni, dar, în acelaşi timp, am realizat că doar dacă rămânem împreună, prin credinţă şi rugăciune, putem merge mai departe”, scrie Basilica.ro.

Ierarhul a pus pandemia pe seama greşelilor noastre în raport cu divinitatea şi a evidenţiat scopul pedagogic. „Ştim că încercările îngăduite de Dumnezeu, din pricina păcatelor noastre, vin asupra noastră pentru a ne întoarce faţa spre El şi a-I recunoaşte iubirea Sa milostivă, care ne ajută să trecem peste toate greutăţile vieţii”.

Despre restricţiile din preajma sărbătorilor pascale de anul trecut, Înaltpreasfinţia Sa a spus că au fost apăsătoare atât pentru clerici, cât şi pentru credincioşi, dar cu toate acestea, Biserica le-a primit „cu multă responsabilitate şi înţelepciune”.

A fost foarte dureros, mai ales în noaptea sfântă de Paşti, să transmitem proclamarea şi salutul solemn: „Hristos a înviat!” şi să nu auzim răspunsul plin de bucurie al credincioşilor, că „Adevărat a înviat Hristos!”

Rugat să evalueze misiunea clericală din perioada pandemiei, Mitropolitul Ardealului a precizat că „slujirea liturgică şi sacramentală a Bisericii, atât de necesară credincioşilor noştri, mai ales când suntem în nevoi, n-a încetat nicio clipă, ci chiar s-a intensificat, acomo­dându-se la noile condiţii impuse”.

„Cu toţii am sporit atât rugăciunea, cât şi slujirea filan­tropică a celor aflaţi în suferinţă şi în nevoi. Deşi fizic eram izolaţi, sufleteşte nu ne-am despărţit de credincioşii noştri. Ei au urmărit slujbele transmise prin mijloacele moderne de comunicare ale Bisericii, în mod special prin Trinitas TV. Cu respectarea rânduielilor impuse, la solicitarea credincioşilor le-au fost administrate acestora Sfintele Taine, în biserici, în spitale sau la casele lor. Au fost spovediţi şi împărtăşiţi toţi doritorii, s-au săvârşit botezuri ale pruncilor şi cununii ale tinerilor, şi conduşi pe ultimul drum cei care au părăsit această lume, după toate regulile sanitare. Preoţii din spitale au fost permanent alături de medici, în linia întâi în lupta cu virusul ucigător”.

Mitropolitul Laurenţiu a reamintit că în vremurile de încercare oamenii şi-au reconsiderat dimensiunea spirituală a vieţii, redescoperind valoarea credinţei ca izvor de întărire sufletească, de nădejde şi de solidaritate”.

Cu toţii ne-am lăsat absorbiţi de rutina zilnică, de lucruri vremelnice, mai mult sau mai puţin importante. În graba noastră continuă, am uitat să reaprindem şi să păstrăm în viaţa noastră acea forţă spirituală care alimentează, de fapt, susţine şi întăreşte viaţa noastră umană: dragostea pentru Dumnezeu şi dragostea pentru semeni.

Încercarea aceasta peste care acum dorim să trecem ne-a făcut să ne oprim din această alergare după lucruri trecătoare şi să cugetăm mai mult la rosturile adânci ale vieţii noastre.

Ierarhul a precizat că în perioada pandemică a insistat să transmită credincioşilor încrederea în Dumnezeu, Care Îşi împlineşte totdeauna făgăduinţele Sale şi nu ne va lăsa fără de ajutor, înlocuind din inimile noastre frica de moarte şi deznădejdea.

Înaltpreasfinţia Sa a că la nivel mondial se constată nu numai o degradare morală a omului, „ci şi degradarea îngrijo­rătoare a lumii, a mediului natural în care vieţuim”.

Suntem într-o criză sanitară de un an, dar suntem într-o criză ecologică, într-o criză bioetică de mult timp. Indiferenţa, egoismul şi lăcomia distrug natura-creaţia lui Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, îl fac pe om să răstoarne legile familiei, să nu mai respecte dreptul la viaţă de la concepere până la sfârşitul ei natural etc.

Iată nonsensul acestei vieţi străine de Dumnezeu, nefirescul devine firesc, iar normalul ridiculizat este prezentat ca normal! Sunt convins că doar întoarcerea vieţii noastre cu adevărat la izvoarele ei dumnezeieşti ne va da o şansă în plus nouă şi lumii acesteia în care trăim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.