Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza functiei de secretar general in PNL! I se va face sau nu partie lui Orban?

Facebook
PNL Ciuca Sighiartau Bode

Freamătă Modroganul zilele acestea. Pregătirea congresului, apărut peste noapte, care îl va unge șef peste liberali pe preferatul președintelui Iohannis, și nu numai, pe actualul Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, stârnește diverse bârfe pe la colțuri care implică, din nou, funcții, numiri și alte jocuri ale puterii.

Putem remarca o schimbare de atitudine în rândul unor membri marcanți ai Partidului Național Liberal, îndeosebi ai celor cu un trecut glorios în partidul lui Băsescu. Vechii PDL-iști s-au strâns ghem în jurul premierului Nicolae Ciucă în speranța că vor fi puși în funcțiile de conducere ale partidului, ulterior folosindu-se de aceste numiri pentru a căpușa Guvernului României sau pentru a-și dobândi protecția necesară.

Misiunea lui Nicolae Ciucă nu este una ușoară. Deși pare că este un om obișnuit cu îndatoriri complicate, ce va trebui să facă acum nu îi este absolut deloc familiar, iar decizia finală poate fi fatală partidului pe care începând cu data de 10 aprilie, cel mai probabil, îl va conduce. Ciucă trebuie să așeze la masa negocierilor toate facțiunile din interiorul PNL pentru a reuși să consolideze o formațiune politică care pare de la o zi la alta că se îndreaptă cu îndârjire spre calea PNȚCD-ului.

Conform statului PNL, mâna dreaptă a președintelui este Secretarul General. Din momentul fuziunii dintre PNL și PDL din 2014, a existat o cutumă internă ca cele două aripi să își împartă aceste două funcții. Astfel, când Ludovic Orban a fost ales președinte, acesta l-a susținut pe tânărul PDL-ist Robert Sighiartău pentru funcția de Secretar General. A fost modul cel mai simplu de a echilibra puterea în partid, punând astfel la aceeași căruță toate forțele, indiferent de trecutul lor politic.

Nicolae Ciucă nu poate fi considerat nici fost, nici fost. Este un miliar care a început să facă politică la insistențele președintelui Klaus Iohannis, imediat după ce acesta și-a dobândit al doilea mandat. Cu toate acestea, Ciucă a reușit cumva să se lipească în totalitatea de vechii oameni ai lui Băsescu. Flutur, Bode, Boc sau Falcă sunt printre cei mai mari susținători ai viitorului președinte PNL, fapt care stârnește foarte multe nemulțumiri în rândul așa zișilor „liberali autentici” și anume acei oameni veniți din vechiul PNL care au refuzat să plece din partid la îndemnurile lui Ludovic Orban. Având în vedere decizia definitivă de condamnare a Elenei Udrea, nu e de mirare că toată gașca din jurul blondei lui Băsescu să tragă cu dinții pentru protecția noii conduceri a țării.

Impunerea unui fost PDL-ist în funcția de Secretar General ar închide oficial acest mecanism de contrabalansare a puterii interne dintre cele două foste partide. Oficial, după ani și ani de lupte și speranțe, vechii PDL-iști ar reuși să se reînființeze sub lumina partidului istoric pe care l-au vânat încă din 2012.

Mai mult, există zvonuri că PMP-ul condus acum de Eugen Tomac va fi înglobat în PNL printr-o fuziune prin absorbție. Într-un astfel de scenariu vom revedea o unire fără EBA, Udrea și Băsescu a celor care, pentru o bună perioadă de timp au fost cei mai urâți oameni din România. Cu siguranță că imaginea Partidului Național Liberal ar avea mult de suferit.

Dacă Nicolae Ciucă ar alege varianta unui vechi liberal pentru funcția de Secretar General, atunci ar echilibra jocul politic intern între cele două aripi dure ale partidului si ar frana hemoragia de vechi liberali ce merg spre partidul lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă este un militar autentic, fost șef al statului major, fost ministru al apărării. Pentru democrație, faptul că el este prim-ministru și președintele unuia dintre cele mai puternice partide din România poate aduce putin rigoare si disciplina in partid. Alegerea ministrului de interne, ca mână dreaptă în orânduirea partidului ar fi semnalul clar că de acum înainte în funcțiile din partid și în demnitățile publice nu mai au loc decât militarii și ofițerii si ar da apa la moara celor ce spun ca Partidul National Liberal s-a transformat intr-o unitate militara.

Este foarte greu de aproximat cât de intensă este lupta dintre cele două aripi din partid. Cert este că Ciucă va avea de luat o decizie care va genera cel puțin următoarele 2 scenarii:

  1. Nicolae Ciucă îl impune pe Lucian Bode în funcția de Secretar General. Toate resursele partidului vor fi controlate de către vechii PDL-iști, recunoscuți în breaslă ca echipă unită care joacă exclusiv pentru interesele proprii. Astfel, mai mult de jumătate din partid se va trezi că, deși sunt la guvernare, nu vor primi nimic. Coroborat cu frustrările trăite în urma „festivalului democrației” în care Ludovic Orban, un liberal autentic trecut prin toate provocările și funcțiile prevăzute de apartenența la un partid politic, a fost umilit fără drept de apel, vom asista la o rupere a PNL, majoritatea alegând drumul nou pavat de Orban. În acest caz, există șanse reale să vedem în 2024 un PNL care se chinuie să atingă un scor de 2 cifre, a cărui misiune va fi aceea a partidului condus de Tăriceanu în 2016, ALDE, de apendice guvernamental al PSD.
  2. Nicolae Ciucă alege să numească un vechi liberal în funcția de Secretar General. Prin aceasta decizie vechii liberali se vor regasi in ecuatia de putere din Modrogan, vor avea un canal direct cu prima linie a partidului si vor fi mai putin deschisi la apelurile de plecare din PNL ale lui Ludovic Orban. Într-un astfel de scenariu vor exista nemulțumiri în tabăra Boc-Bode-Flutur care nu vor mai avea linie directă cu toți factorii decidenți din Modrogan. Istoria recentă ne-a arătat însă că gruparea din vechiul PDL are o capacitate mult mai mare de colaborare cu adversarul dacă scopul final este acela de a le oferi funcții și sinecuri la stat. Așadar, șansele ca PNL să se rupă în două scad considerabil.

Congresul PNL din 10 aprilie 2022 va fi unul anost, prin care Nicolae Ciucă va fi uns președinte. Numirea Secretarului General si a celorlalte functii vor fi acelea care ne vor ține în priză. Va alege Ciucă calea concesiilor și va pune la masă vechiul PNL sau va alege calea în forță și va da partidul grupului de la Cluj? Rămâne de văzut dacă PNL va mai conta sau nu în logica tuturor alegerilor din 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.