Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza procesului Lazăr-Toader: Ce are de câștigat procurorul general

Inquam Photos / George Calin
augustin lazar

Revocarea lui Augustin Lazăr va fi tranșată de instanță, iar președintele României, cel mai probabil, va astepta solutia justitiei inainte de a lua o decizie in acest caz. De altfel, mandatul lui Augustin Lazăr se termină la sfârșitul lunii aprilie și nu este exclus ca procesul să nu se termine până atunci. Astfel, procurorul general ar putea părăsi functia ca urmare a finalizării mandatului, nu a unei proceduri de revocare.

Încă de la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, în sistemul judiciar existau discuții despre următorul șef de instituție care va fi revocat: Augustin Lazăr.

După ce s-au făcut verificări, pe 24 octombrie, Tudorel Toader a cerut revocarea lui Augustin Lazăr pe baza unui raport care conținea 20 de puncte în care procurorul general era criticat.

Sustinerea activitatii DNA, indelung contestata de Putere, protocoalele cu serviciile de informatii sau ieșirile publice sunt doar câteva dintre reprosurile care i-au fost aduse lui Augustin Lazar.

Citeste si S-a stabilit COMPONENȚA completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ: Care sunt magistrații la care vor ajunge cele mai importante dosare

Procurorul general a reușit sa tergiverseze procedura de revocare, prin intermediul legii, înaintând instanței o cerere de suspendare a procedurii de revocare. Curtea de Apel Alba Iulia a considerat ca este de competenta Curtii de Apel Bucuresti sa judece cauza, insa instanta de la Bucuresti sustine ca dosarul ar trebui sa se intoarca la Alba. Astfel, instanta suprema este chemata sa decida unde va avea loc procesul. De asemenea, CCR trebuie să stabileasca măsura in care se interpreteaza că persoana fizica ce ocupa o functie sau o demnitate publica nu poate fi titulara unei actiuni in contencios administrativ.

Judecătorii de la Curtea de Apel București trebuie să motiveze decizia, iar ulterior ÎCCJ va stabili un termen. Astfel, instanta supremă va decide, cel mai probabil, anul următor ce instanța va judeca aceasta cauză. După ce va ajunge la Curtea de Apel stabilită de ÎCCJ, procesul poate dura câteva luni, suficient pentru ca mandatul lui Augustin Lazăr să se încheie și să fie evitată revocarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.