Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miza retragerii demisiilor miniştrilor. Iohannis, scos din joc

guvern insigna

Guvernul a fost demis miercuri prin moţiune de cenzură, iar miniştrii asigură interimatul până la învestirea unui nou Cabinet. Totuşi, joi, 20 de miniştri care au demisionat înainte de moţiune au trimis la Guvern documente prin care anunţă retragerea demisiilor. S-a iscat o dispută cu privire la validitatea acestor acte, Guvernul invocând faptul că demisiile sunt irevocabile de la momentul înregistrării la Secretariatul General (SGG), iar miniştrii susţinând că un caracter irevocabil intervine abia la momentul în care preşedintele semnează decretul de vacantare a funcţiei sau după 15 zile de la înregistrarea la SGG..

Dincolo de această dispută, întrebarea logică este: Care ar fi miza retragerii demisiilor, în condiţiile în care oricum miniştrii sunt demişi în urma moţiunii de cenzură? Un ministru a explicat, pentru stiripesurse.ro, care este scopul demersului de azi. Practic, retragerea demisiilor nu schimbă nimic în activitatea miniştrilor, însă elimină pericolul unor "jocuri" făcute de premier şi de preşedinte.

Vezi şi: EXCLUSIV - PSD a REFĂCUT majoritatea parlamentară: 'Trădătorii' revin în echipa lui Dragnea

Există două situaţii diferite, potrivit ministrului care nu a dorit să fie menţionat:

"1. Când îţi dai demisia, devii ministru demisionar. Demisia pe care ţi-ai dat-o se înregistrează la Guvern. Prim-ministrul o trimite la preşedinte. Dar ea devine irevocabilă după 15 zile. Înseamnă că în cele 15 zile tu poţi să o retragi şi nu mai eşti ministru demisionar. După 15 zile nu poţi să o mai retragi şi ea îşi continuă cursul. Dacă s-au împlinit 15 zile, ea şi-a împlinit cursul, nu înseamnă că automat a încetat calitatea de ministru. Ea încetează la momentul când preşedintele dă decretul de încetare a mandatului tău şi de începere a mandatului altuia, pentru ca să nu există un vid de putere, de autoritate.

2. Vine moţiunea de cenzură şi pică Guvernul. Se numeşte că de data asta Guvernul este demis şi se urmează procedura de învestire a altui Guvern.

Se pune întrebarea: Dacă tot a trecut moţiunea de cenzură, de ce să mai retragi demisia?

E o deosebire. Vă dau un exemplu concret. Premierul trimite demisia unui ministru la preşedinte. Preşedintele poate să ia act de demisie şi la propunerea premierului să numească un ministru interimar. Când e vorba de Guvern demis prin moţiune de cenzură, premierul nu are posibilitatea să propună un alt ministru şi preşedinte nu are posibilitatea să numească un interimar. Prin urmare, retragerea demisiei înseamnă că lipseşte de efecte juridice demisia care nu mai există, lasă să curgă procedura constituţională rezultată din moţiunea de cenzură, se evită posibilitatea unui interimat al altei persoane decât a ministrului demis."

În replică la temerea PSD că Iohannis ar putea intra în acest joc, preşedintele a transmis de la Bruxelles că nu are de gând să numească un ministru pentru două zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.