Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moțiune de cenzură liberală deturnată. Care sunt de fapt agendele ALDE, UDMR și taberei anti-Dragnea (Analiza)

sah

Liberalii încearcă din nou marea cu degetul. De această dată,  sorții le sunt mai favorabili sau cel puțin așa cred ei.  PSD a reușit performanța. în ultimele luni, să-și răcească relațiile cu vechii  săi colaboratori, ALDE și UDMR. Presiunea Occidentului, nemulțumit de acțiunile  Guvernului Dăncilă, coordonat din spate de Liviu Dragnea, în special în domeniul justiției,  pare a fi dat aripi Opoziției de acasă.  Doar că, ALDE și UDMR au propriile lor agende în  negocierile la dublu care se poartă în aceste zile.

Citește și: IMAGINI FĂRĂ PRECEDENT de la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Viorica Dăncilă: Așa ceva NU S-A MAI ÎNTÂMPLAT - VIDEO

Aleșilor PNL  li s-a cerut de către conducerea de partid să nu plece nicăieri din Bucureşti în perioada 14-21 noiembrie, semn clar pentru mulți din ei că se pregătesc  pentru o moţiune de cenzură sau altceva (n.a. Ludovic Orban vorbea de proceduri care s-ar putea întâmpla). Negocieri se poartă deja de câteva  săptămâni, inclusiv cu cei din UDMR și ALDE. Către  toți  se vinde  teza că Bruxelles-sul nu vrea  ca la cârma șefiei UE să se afle anul viitor Guvernul Dăncilă și omul care comandă acest Executiv  din spate, Liviu Dragnea.

"Semnalul a e clar și a fost dat în toate grupurile politice europene. PES nu poate renunța la PSD, pentru că fără parlamentarii social-democrați,  grupul  socialiștilor europenni va pierde marja de negociere în  tratativele ce  vor  urma după  alegerile viitoare la PE. În schimb, PPE se poate descurca  foarte  bine fără UDMR, iar ALDE european a demarat deja procedurile pentru a arăta pisica lui Tăriceanu și alor săi. Cei de la Bruxelles  vor să evite un  potențial dezastru în momentul în care țara noastră va prelua șefia UE", susțin surse parlamentare conexe din PNL și PSD.

Citește și: POTOP de vești proaste - Ce prețuri vor crește, din nou, după majorarea accizelor

În PNL este deja euforie. Unii  fac și desfac  noi formule de guvern, din care să  facă parte ALDE și UDMR. Câțiva  merge  chiar mai departe și nu au nicio problemă cu varianta unui guvern  larg, cu Călin Popescu Tăriceanu premier, ca o garanție a implicării și fidelizării ALDE în acest nou  joc politic, susțin surse  din conducerea PNL.

De altfel, liberalii mizează și pe aportul voturilor  taberei anti-Dragnea din PSD în cazul unei moțiuni de cenzură. Aceștia din urmă sunt  nemulțumiți de modul în care Dranea decide  cine va fi remaniat și cine va fi numit în locul  celor maziliți.

"Plătește serviciile unora, neglijează serviciile altora. Nimeni nu înțelege nimic. Acțiunile Guvernului sunt haotice, luate pe un raționament care ne scapă. Până și noi știm că se alatura ca Dăncilă să nu mai fie premier în momentul preluării șefiei UE", ne-au dezvăluit surse  pesediste din tabăra anti-Dragnea.

Accesta însă punctul terminus până unde interesele adversarilor  liderului PSD se împletesc cu cele ale Opoziției.  Cei câțiva  zeci de parlamentari  au interes să scape de  Dragnea și oamenii săi din conducerea PSD și din Guvern, nu să-și vadă partidul scos de la  actul  guvernării. Cel mult vor să  se folosească de demersurile  liberalilor pentru a mai șubrezi poziția lui Dragnea în PSD și să mai  câstige  noi adepți înainte de asaltul final.

Vezi și Schimbare radicală în procedura de divorț! Documentul a fost publicat azi în Monitorul Oficial

"Dacă se va  ajunge la moțiune  de cenzură, noi vom fi cel mult spectatori. Cum să explicăm filialelor de acasă că am  sprijinit scoaterea partidului de la  guvernare?", ne-au mai explicat sursele citate.

O agendă diferită pare a avea și Tăriceanu. Contacte și negocieri cu PNL  au existat în ultimele săptămâni, chiar au fost încurajate de liderul ALDE, în parte pentru a afla intențiile liberalilor, în parte pentru ca aceste negocieri să ajungă la urechile lui Dragnea, prins în calculele remanierii, cu un Tudorel Toader, măr al discordiei între partenerii de guvernare.

"A avut grijă ca Dragnea să știe și să afle că este deschis la negocieri cu PNL. Așa cum a avut grijă să-i transmită că Toader poate fi o monedă de schimb în ecuația viitoarei remanieri", ne-au explicat surse din ALDE jocul dublu practicat în acest moment. În realitate,  ALDE urmărește obținerea unui nou minister de la PSD în schimbul  mazilirii lui Toader la Justiție, iar  intenția  PNL de a veni cu o nouă moțiune de cenzură vine ca o mănușă planurilor lui Tăriceanu în acest domeniu.

Deja, se pare că ALDE a început să culeagă roadele acestei strategii. Dragnea nu se mai grăbește cu remanierea, CEX-ul PSD dedicat  acestui subiect fiind amânat pentru o dată încă necunoscută. Iar Tăriceanu pare că jubilează.

Citește și: Atenție! Schimbare uriașă în procedura succesorală! Toți cei care moștenesc bunuri sunt vizați

"Nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia şi acelaşi lucru cred că îl împărtăşeşte şi colegul meu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. (...) Am văzut în ultimele zile: zvonul bate realitatea. Relaţia nu e nici mai bună, nici mai rea ca acum patru zile, o săptămână“, a declarat  aseară Călin Popescu Tăriceanu. „Din când în când, anumite puncte de vedere diferite nu trebuie să mire pe nimeni, pentru că nu suntem făcuţi din aceeaşi mamă şi, într-o coaliţie în care suntem parteneri, e firesc să discutăm şi ceea ce câteodată nu e convenabil pentru unul sau pentru altul, în aşa fel încât să găsim soluţia comună, dar acest lucru nu înseamnă că relaţia de deteriorată sau pusă sub semnul întrebării funcţionarea pe viitor a coaliţiei“, a completat liderul ALDE.

Cât privește UDMR, mai sunt o serie de legi care trebuie să treacă de Parlament în forma  dorită de  Kelemen Hunor  și oamenii săi, precum cea privind înființarea de noi clase pentru copii unei minorități etnice sau eliminarea fundațiilor de sub controlul Oficiului pentru spălarea banilor prin noua  lege care ar trebui să transpună  directiva europeană de resort. Iar Uniunea preferă să mulgă vaca  carea mai dat lapte decât să ia cu adevărat în serios promisiunile unui partid de Opoziție, recunodc  surse din conducerea acestei formațiuni.

Vezi și Schimbare radicală în procedura de divorț! Documentul a fost publicat azi în Monitorul Oficial

În aceste condiții, PNL și restul partidelor de Opoziție se vor trezi că fac mai mult jocurile și servesc interesele celorlalte formațiuni politice care au sesizat  momentul de slăbiciune și de autoritate  din interiorul PSD și caută să-l folosească pentru atingerea unor noi  interese și obținerea unor noi beneficii care vin odată cu guvernarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.