Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moțiunea anti-Meleșcanu a fost depusă în Senat

teodor melescanu

Opoziția a depus, luni, la Senat, o moțiune simplă prin care cere demiterea din funcție a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru organizarea alegerilor europarlamentare și referendumului pe justiție de pe 26 mai.

„USR PNL PMP au strâns semnături pentru a depune o moţiune simplă intitulată "26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu". În consecinţă, vă rugăm să dispuneţi măsurile necesare în vederea declanşării procedurilor legale pentru dezbaterea acestei moţiuni ", a declarat liderul senatorilor USR, Adrian Wiener, în plen.

Atât partidele de opoziție, cât și președintele României, au cerut demisiile miniștrilor de Externe și de Interne, Teodor Meleșcanu și Carmen Dan. Cei doi miniștri au anunțat, însă, că nu vor demisiona din funcțiile pe care le dețin.

Și organizaţia PNL Diaspora a depus, vineri, la Parchetul General, un denunţ penal la adresa ministrului de Externe Teodor Meleşcanu din cauza problemelor care au fost în secţiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare.

Citește și: Audierea secretă a lui Tăriceanu în dosarul DNA: Pretinsa mită nu e urmată de o corespondență care să ateste acceptul lui Tăriceanu sau PNL / DOCUMENT .

"Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleșcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi știut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente și importantă pentru România și pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că ați dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secțiile din străinătate. Ați încălcat un drept constituțional fundamental al cetățenilor acestui stat. În numele democrației republicii noastre, vă cerem să vă dați demisia pentru restricționarea dreptului de vot al cetățenilor", arată textul moțiunii simple, semnată de PNL și USR, la adresa ministrului de Externe Teodor Meleșcanu.

Senatorii USR și PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secțiile de votare, în urma experienței alegerilor din 2014 și 2016.

"Deși experiența alegerilor din 2014 și 2016 ne-a arătat că numărul secțiilor de votare din străinătate nu a fost nici pe departe suficient pentru a asigura tuturor cetățenilor români din străinătate accesul la urne, ați decis totuși să ignorați nevoia de a mobiliza resursă umană în noi secții de votare. Ba mai mult decât atât, ați decis, cu de la dumneavoastră putere, că orașe mari unde este bine-știut la nivel guvernamental că există comunități foarte mari de români trebuie penalizate și secțiile de votare de acolo trebuie închise", arată textul moțiunii.

Politicienii Opoziției îi reproșează ministrului Afacerilor Externe că în Florența, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secții de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moțiunii, în Atena a fost o singură secție de votare față de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.

"Domnule ministru, numai în orașul Florența din Italia trăiesc aproximativ 10.000 de români. În 2016 au fost două secții de votare în orașul Florența, domnule ministru. Anul acesta nici măcar una, dar ați deschis o secție într-un oraș din apropiere, unde trăiesc 3400 de români: la Prato. De ce ați decis să închideți secțiile din Florența anul acesta? Dați-mi voie să vă mai dau un exemplu: în Atena, capitala Greciei, locuiesc aproximativ 1.500 de români. În 2016, în Atena au fost două secții de votare pentru români. Anul acesta a fost una singură. Ca termen de comparație, Ministerul de Externe Bulgar a deschis în același oraș 13 secții de votare pentru cetățenii bulgari", conform sursei citate.

Senatorii mai reclamă în textul moțiunii și numărul insuficient de buletine de vot la unele secții din afară și lipsa urnelor de vot suplimentare.

"Cum este posibil să se termine buletinele de vot în secțiile din Marea Britanie, unde locuiesc atât de mulți români? Cetățenii români care așteptau la coadă să voteze în Birmingham au trebuit să îndure explicația penibilă că stocul de buletine de vot a fost epuizat. În alte secții de votare nu au fost suficiente nici măcar urnele din carton. Președinții secțiilor de votare au trebuit să plătească din fonduri personale confecționarea de urne. Domnule ministru, nu avem niciun dubiu că a fost rea-voință din partea dumneavoastră faptul că nu ați estimat corect numărul de urne și de buletine de vot necesare în secțiile mari de votare. Ați sperat că românii vor pleca acasă, umiliți încă o dată de guvernul din care faceți parte prin nepăsarea lui față de ei", mai arată moțiunea.

De asemenea, politicienii Opoziției mai atrag atenția și asupra altor aspecte din mandatul lui Teodor Meleșcanu, precum mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Anul trecut, domnule ministru, ați anunțat că trebuie să ne mutăm ambasada din Israel din orașul Tel Aviv în orașul Ierusalim. Să vă amintim câte controverse a stârnit anunțul dumneavoastră atât pe plan național, cât și la nivelul Uniunii Europene, unde statele-membre agreaseră adoptarea unei poziții unitare comune? România și-a pierdut, prin acest anunț nechibzuit făcut de domnia voastră, orice șansă de a obține locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care întreg corpul diplomatic și miniștrii anteriori s-au mobilizat vreme de ani de zile! Am pierdut, prin acest anunț, orice fel de credibilitate față de partenerii noștri arabi din Orientul Mijlociu și ne-ați pus într-o poziție foarte greu de reparat. Or astfel de mutări sunt antonime cu ceea ce înseamnă eficiență și profesionalism în relațiile internaționale", potrivit sursei citate.

Alt aspect invocat în moțiunea simplă la adresa ministrului de Externe este intrarea României în Schenghen.

"Din 2016 până în prezent, în Consiliul JAI nu s-a discutat nici măcar o dată aderarea României la spațiul Schengen. Ați servit însă antreprenorilor, turiștilor și cetățenilor români scuze lugubre, în eternul stil de arătat cu degetul spre altcineva. Ați vorbit despre Olanda și portul din Rotterdam, în timp ce luni și iată, ani, au trecut fără să avem discuții oficiale, la nivel de lideri de stat, despre aderarea României la zona Schengen. Unde este ascunsă prioritatea domnule Meleșcanu? Pare că ați uitat de ea încă de când ați fost învestit în funcție", mai arată textul moțiunii.

Senatorii mai notează că ministrul, din 2016 până în prezent, a întreținut "o poziție oscilantă" în ceea ce privește relația României cu Federația Rusă.

"Ați declarat că doriți o relație mai bună cu eternul mare vecin al nostru din Est, care are o poziție « rigidă » față de România din cauza apartenenței noastre la Uniunea Europeană și la NATO", mai arată liberalii și cei din USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.