Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea apartheidului - Trei decenii de la eliberarea lui Nelson Mandela

mandela

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a evocat marţi într-un discurs rostit la Cape Town eliberarea din închisoare, acum trei decenii, a eroului luptei anti-apartheid Nelson Mandela, moment ce a marcat "moartea" regimului rasist, transmit AFP, dpa şi EFE potrivit Agerpres.

"În ziua când a fost eliberat Mandela, am ştiut toţi că apartheidul este mort", a spus Ramaphosa, adresându-se publicului din acelaşi balcon al primăriei din Cape Town unde i-a ţinut microfonul lui Nelson Mandela la câteva ore după eliberarea acestuia, la 11 februarie 1990, după 27 de ani petrecuţi după gratii pentru opoziţia sa faţă de politicile de supremaţie albă ale guvernului.

În acea zi, Mandela, condamnat la detenţie pe viaţă în 1964 pentru sabotaj şi complot împotriva statului ca lider al aripii înarmate a Congresului naţional african (ANC), a ieşit din închisoare, la câteva zile după ce preşedintele alb de atunci al Africii de Sud, Frederik de Klerk, a anunţat reforme vizând o tranziţie negociată spre democraţie, anularea interzicerii ANC ce data din 1960 şi eliberarea de deţinuţi politici.

Patru ani mai târziu, Nelson Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. În 1993, De Klerk şi Mandela - decedat în 2013 - au împărţit Premiul Nobel pentru Pace.

Cyril Ramaphosa a subliniat marţi că, deşi ar fi putut urmări răzbunarea, Nelson Mandela a ales tonul reconcilierii şi reconstrucţiei.

"Ziua de 11 februarie va rămâne pentru totdeauna în istoria lumii, nu doar a Africii de Sud", a conchis preşedintele sud-african.

Totuşi, la un sfert de secol de la primele alegeri democratice din ţară, inegalităţile sociale se menţin profunde în Republica Sud-africană, economia este marcată de un şomaj foarte ridicat (29%), iar criminalitatea şi corupţia proliferează, notează EFE şi dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.