Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea lui Liu Xiaobo: UE reclamă eliberarea prizonierilor de conştiinţă din China

Liu Xiaobo

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au reiterat apelul UE la "eliberarea tuturor prizonierilor de conştiinţă" din China după decesul disidentului Liu Xiaobo, mort joi de cancer, relatează AFP.

"Ne-am exprimat constant opoziţia faţă de condamnarea lui şi am cerut eliberarea sa", au reamintit cei doi lideri europeni într-un comunicat. 

"În aceste clipe, facem un apel la autorităţile chineze să îi permită soţiei acestuia, Liu Xia, şi familiei să îl îngroape pe Liu Xiaobo în locul şi în modul în care doresc şi să îi lasă să ţină doliu în pace", au subliniat ei.

Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker au mai îndemnat Beijingul "să ridice toate restricţiile la libertatea de mişcare şi de comunicare" a membrilor familiei disidentului şi în special să îi permită soţiei acestuia să părăsească China dacă doreşte. 

Liu Xiaobo, primul chinez care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace, a murit joi din cauza unui cancer fără ca regimul comunist să îl lase să îşi sfârşească zilele în libertatea în străinătate. 

În vârstă de 61 de ani, acest simbol al luptei pentru democraţie în cea mai populată ţară din lume a stat peste opt ani în închisoare. 

Fostă figură marcantă a mişcării democratice din Piaţa Tienanmen din 1989, bestie neagră a regimului comunist, scriitorul şi profesorul de literatură a beneficiat de o eliberare condiţionată după ce în mai a fost diagnosticat cu un cancer hepatic în fază terminală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.