Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea unui partid politic

www.unimedia.info
Mihai Ghimpu sabie

Partidul Liberal din Moldova (PL) este principalul partid unionist. Întotdeauna a beneficiat de electoratul pro-unionist din Moldova, fiind votat în principal pentru această idee. PL a promovat întotdeauna unirea cu România. La ultimele alegeri prezidențiale, Mihai Ghimpu, candidatul partidului la președinția țării, a avut un program care s-a bazat 100% pe această idee. Pentru Ghimpu și PL rezolvarea sărăciei, combaterea corupției, integrarea europeană aveau o singură soluție, unirea cu România.

Deși electoratul pro-unionist din Moldova a crescut în ultimii ani, electoratul PL a scăzut.

Paradoxul are și o explicație: Mihai Ghimpu. Președintele partidului a dorit să fie tot timpul omul orchestră. El vrea să centreze, el vrea să dea cu capul. Conduce partidul discreționar. Persoanele care au încercat să i se opună și să îi ceară o reformă a partidului au fost aruncate peste bord. Ultimul caz a fost cel al lui Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării.

PL a intrat pe un trend descendent de câțiva ani. În acest moment, este greu de zis dacă acesta va mai trece pragul. Din păcate, electoratul pro-unionist din Moldova nu mai poate vota PL doar pentru că acesta susține Unirea. Este un lucru de necontestat faptul că Ghimpu s-a uzat și nu mai poate tracta partidul. S-a văzut acest lucru și la alegerile prezidențiale când Ghimpu a obținut un scor de doar 1.80%.

Zilele trecute, ministrul transporturilor din Republica Moldova, Iurie Chirinciuc, a fost reținut de procurorii anticorupție. Chirinciuc este membru PL. Acum câteva săptămâni, procurorii anticorupție au descins și la primăria Chișinăului condusă de nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă.

Scandalurile de corupție se țin lanț. Liberalii din Moldova sunt puși la zid de către anchetatori. Apar, probe, imagini video care vorbesc de la sine despre vinovăția ministrului moldovean.

Scandalurile de corupție vor fi cireașa de pe tort pentru PL. După erodarea liderului, după managementul defectuos al partidului, după ce au înregistrat un scor rușinos în prezidențiale, se pare că liberalii moldoveni își vor trăi ultimele clipe pe scena politică. Pentru moldoveni anii trecuți au însemnat anii cu cele mai multe scandaluri de corupție. Cetățenii moldoveni au ajuns la limita suportabilității. În timp ce mulți dintre moldovenii de rând abia își duc traiul, în timp ce mulți pleacă din țară, ca să muncească și să poată să trimită bani familiei pentru a supraviețui, politicienii continuă să comită acte ilegale.

Pe acest context, al sărăciei și al tensiunilor din societate, scandalurile de corupție care ating partidul lui Ghimpu pot însemna lovitura mortală. PL trebuie să înțeleagă că în aceste zile are nevoie de schimbări radicale. Altfel, la alegerile viitoare nu va mai prinde pragul electoral, iar electoratul pro unionist va rămâne nereprezentat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.