Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moda mașinilor electrice e pe ducă: Gigantul de închirieri Hertz renunță la EV pentru mașini pe benzină

hertz

Firma de închirieri auto Hertz Global Holdings vinde aproximativ 20.000 de vehicule electrice, inclusiv Tesla, din flota sa din SUA, la aproximativ doi ani după ce a încheiat un acord cu producătorul auto pentru a oferi vehiculele sale spre închiriere, într-un alt semn că cererea de vehicule electrice (EV) s-a răcit, informează agenția Reuters.

Hertz va opta în schimb pentru vehicule pe benzină, a anunțat joi, citând cheltuieli mai mari legate de coliziuni și daune pentru vehiculele electrice, chiar dacă și-a propus să convertească 25% din flota sa la electricitate până la sfârșitul anului 2024.

Directorul general Stephen Scherr a semnalat anul trecut, la conferința JPMorgan Auto Conference, vânturi frontale cauzate de cheltuielile mai mari pentru vehiculele sale electrice, în special Tesla.

Hertz a limitat chiar și cuplul și viteza pe EV-uri și le-a oferit utilizatorilor experimentați pe platformă pentru a le face mai ușor de adaptat după ce anumiți utilizatori au avut coliziuni frontale, a spus el.

Acțiunile companiei, care operează, printre altele, și vehicule ale producătorului suedez de EV-uri Polestar, au scăzut cu aproximativ 4%. Acțiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3%.

Hertz se așteaptă, de asemenea, la taxe de aproximativ 245 de milioane de dolari legate de cheltuielile de depreciere din vânzarea EV-urilor în al patrulea trimestru din 2023.

DRUM ANEVOIOS PENTRU CREȘTEREA EV

Decizia sa subliniază drumul anevoios pe care l-au lovit EV-urile pe măsură ce creșterea vânzărilor lor încetinește, determinând producători auto precum General Motors și Ford să reducă planurile de producție.

Analistul Adam Jonas de la Morgan Stanley a declarat într-o notă că mișcarea Hertz este un alt semn că așteptările privind vehiculele electrice trebuie "resetate în jos".

În timp ce consumatorii se bucură de experiența de condus și de economiile de combustibil (pe kilometru) ale unui EV, Jonas a spus că există și alte "costuri ascunse ale deținerii unui EV".

"Cheltuielile legate de coliziuni și daune, asociate în principal cu EV-urile, au rămas ridicate în trimestrul respectiv", a declarat Hertz într-un document de reglementare depus joi.

Compania, care planificase anterior să comande 100.000 de vehicule Tesla până la sfârșitul anului 2022 și 65.000 de unități de la Polestar pe parcursul a cinci ani, a declarat că se va concentra pe îmbunătățirea profitabilității pentru restul flotei sale EV.

Compania germană de închiriere de mașini Sixt a declarat în decembrie că nu a mai achiziționat vehicule Tesla din 2022 și că își vinde flota de Tesla "ca parte a procesului nostru obișnuit de eliminare a flotei".

Aceasta intenționează în continuare să ofere o gamă de vehicule electrificate și "să se țină de obiectivul nostru de a electrifica 70-90% din flota noastră de închiriere în Europa până în 2030", a declarat joi.

PREȚURILE VEHICULELOR DE OCAZIE SCAD

Între timp, prețurile en-gros ale vehiculelor electrice de ocazie au scăzut în cea mai mare parte a anului 2023, deoarece prețurile pentru noile EV-uri au scăzut și stocurile de vehicule electrice nevândute au crescut, potrivit datelor Cox Automotive.

Cox a prognozat înainte de decizia Hertz că prețurile vehiculelor electrice de ocazie vor scădea mai mult decât prețurile generale ale vehiculelor de ocazie în 2024.

"Deși 20.000 de mașini nu reprezintă un număr mare pe piața totală a vehiculelor de ocazie, înseamnă că Hertz va înregistra o pierdere majoră la fiecare dintre aceste vânzări, contribuind în același timp la tendința de scădere a valorii EV-urilor de ocazie", a declarat Karl Brauer, analist la iSeeCars.com.

Hertz vinde unele Tesla Model 3 la prețuri de până la aproximativ 20.000 de dolari, aproape jumătate din prețul de achiziție pentru cea mai ieftină variantă a sedanului compact, se arată pe site-ul său de mașini second-hand.

Acesta enumeră peste 700 de vehicule electrice de vânzare, inclusiv i3 de la BMW, Bolt de la Chevrolet și SUV-urile Model 3 și Model Y de la Tesla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.