Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificarea legilor justiției, EFECT NEAȘTEPTAT - Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, acuzații BOMBĂ

insolventa

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) spun că schimbările legislative din domeniul juridic dovedesc că autorităţile nu ţintesc obiective pe termen lung nici în domeniul insolvenţei şi au dus la încălcarea principiilor constituţionale, ale recomandărilor UNCITRAL, ale legii şi ale directivelor europene. "Sistemul legislativ nearmonizat creează dificultăţi semnificative în derularea procedurilor din sectorul insolvenţei", afirmă ei, conform News.ro.

Citește și: Ioan Mircea Pașcu, informație ÎN PREMIERĂ, după ce a fost exclus de pe lista PSD pentru P.E: 'Țineți pariu cu mine?'

UNPIR, care reprezintă aproape 3.000 de practicieni în insolvenţă, arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că gradul de predictibilitate al actului de justiţie este afectat de cadrul legislativ actual, supus unor schimbări permanente.

"Sistemul legislativ nearmonizat creează dificultăţi semnificative în derularea procedurilor din sectorul insolvenţei. În loc să simplifice situaţiile de criză prin care trec companiile, cadrul actual impune, în aplicarea unei proceduri de insolvenţă, apelarea la alte prevederi legale din toate domeniile economice şi sociale", afirmă Florin Dragomir, vicepreşedinte UNPIR, citat în comunicat.

Practicienii în insolvenţă afirmă că formulările legislative care pot genera interpretări contradictorii şi lipsa unor reglementări clare cu privire la instituirea unor termene predictibile în cadrul desfăşurării procedurii insolvenţei afectează negativ derularea activităţii acestora.

"Într-o economie de piaţă, insolvenţa este inevitabilă şi necesară pentru menţinerea unui mediu economic sănătos. Pentru o companie cu dificultăţi financiare, insolvenţa începută la momentul potrivit poate însemna diferenţa dintre salvarea afacerii şi a locurilor de muncă şi dispariţie. Astfel că existenţa unei prevederi legislative foarte clare, adaptate situaţiei economice actuale, este esenţială pentru derularea cu succes a procedurii", mai spune Dragomir.

UNPIR face apel la autorităţile competente să înceapă un dialog real şi constructiv în interesul întregii societăţi, menit să armonizeze legislaţia din domeniu cu prevederi consistente privind derularea procedurilor de insolvenţă, susţinute prin statistici, jurisprudenţă europeană şi experienţa acumulată de practicieni.

"Activitatea practicienilor în insolvenţă nu se rezumă doar la îndeplinirea unui mandat judiciar, ci reprezintă efectiv un management de criză. UNPIR dispune nu doar de vasta experienţă practică acumulată de membrii săi, ci şi de un corp de specialişti proprii sau colaboratori (cadre universitare de prestigiu), precum şi de un institut de pregătire cu propriul lui Consiliu ştiinţific. Astfel că ne dorim un dialog consecvent cu autorităţile, din care să rezulte iniţiative şi modificări legislative benefice atât pentru economia naţională cât şi pentru profesie. Asigurarea transparenţei şi combaterea practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase pe piaţa procedurilor de insolvenţă şi, nu în ultimul rând, promovarea încrederii în procedurile de insolvenţă şi în activitatea practicienilor în insolvenţă trebuie să fie în prim-plan"’, afirmă vicepreşedintele UNPIR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.