Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificări în Codul muncii pe tema concediilor

ministerul muncii

Începând de săptămâna viitoare, prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihnă al salariaților vor fi modificate. Concediul medical și alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihnă, ca până în prezent.

O a doua modificare se referă la perioada de report. Până acum, un angajat putea să îşi ia concediu de odihnă neefectuat într-un pe parcursul următorului an calendaristic. De acum înainte, concediul de odihnă raportat va putea fi efectuat în următorul an și jumătate.

Legislația română a luat astfel act de hotararea preliminara pronuntata de Curtea Europeana de Justitie (CJUE) privind interpretarea dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88/CE, care a decis ca salariatul nu-si pierde dreptul la concediul de odihna chiar daca s-a aflat in concediu medical un intreg an calendaristic.

"Cred că este un pas suplimentar pentru reconcilierea vieții profesionale cu cea personală și de familiei. Salariatul este în primul rând om și are dreptul la propria viață personală, care presupune și concedii medicale, îngrijirea copilului bolnav sau alte tipuri de situații în care nu poate munci. Concediul de odihnă este un drept intangibil care e menit a da fiecăruia dintre noi dreptul de a ne odihni, de a ne bucura de viața personală, lucruri care ne fac mai productivi în cele din urmă la serviciu", spune Codrin Scutaru, secretat de stat în Ministerul Muncii.

Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si va intra in vigoare duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.