Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificări istorice în Europa: continentul și-a reconfigurat total infrastructura energetică

Avis
Europa harta map

Pentru prima dată în istorie, importurile de gaze lichefiate ale Europei le-au depăşit anul trecut pe cele de gaze naturale prin conducte, arată datele publicate de Energy Institute, transmite Bloomberg, informează Agerpres.

Potrivit acestui institut cu sediul la Londra, importurile de gaze naturale prin conducte ale Europei s-au situat anul trecut la aproximativ 151 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 232 miliarde metri cubi în 2021. Scăderea cu 35% a importurilor de gaze naturale prin conducte, de la un an la altul, contrastează cu creşterea importurilor de gaze lichefiate până la 170 de miliarde metri cubi în 2022, de la 108 miliarde metri cubi în 2021.

EUROPA ȘI-A RECONFIRGURAT INFRASTRUCTURA ENERGETICĂ

Această modificare semnalează faptul că Europa şi-a reconfigurat rapid infrastructura energetică, în timp ce a rupt legăturile cu Rusia după invadarea Ucrainei. Inversarea este cu atât mai semnificativă cu cât producţia mondială de gaze a rămas relativ constantă în 2022, comparativ cu situaţia din 2021, arată un raport anual al Energy Institute cu privire la energia mondială.

Europa a fost o piaţă de tip premium, ceea ce a ajutat la atragerea unor cantităţi mai mari de gaze lichefiate în porturile europene, şi a acoperit golul lăsat de diminuarea livrărilor de gaze ruseşti prin conducte. Modificarea a dus la preţuri record şi la volatilitate pe pieţele de gaze, precum şi la o inflaţie persistentă pe continentul european, diminuând activitatea industrială în contextul unei încetiniri economice.

EFECTUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Războiul din Ucraina a răsturnat "presupunerile cu privire la aprovizionare la nivel mondial", spune Nick Wayth, director la Energy Institute. Aceste modificări "au precipitat o criză a preţurilor şi presiuni profunde asupra costului vieţii în multe economii", a adăugat Nick Wayth.

Pe parcursul anului trecut, statele europene s-au mişcat rapid şi au construit mai multe terminale pentru importul de gaze naturale iar Germania, prima economie europeană, s-a alăturat pentru prima dată clubului importatorilor de gaze lichefiate. Companiile de utilităţi din regiune au semnat acorduri pentru a aduce mai multe gaze lichefiate de la producători precum SUA, şi în plus, a avut loc şi o tranziţie spre surse regenerabile, precum energie eoliană şi fotovoltaică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.