Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificările la Legea Cinematografiei supusă dezbaterii publice de Ministerul Culturii

Phoenix
cinema

Ministerul Culturii și Identității Naționale supune dezbaterii publice modificările propuse legii privind cinematografia, arată un text publicat pe site-ul instituției, potrivit Mediafax.

În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii și Identității Naționale supune dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 04 august 2005.

Citește și: Silviu Mănăstirea anunță că lui Klaus Iohannis i se pregătește o cursă! Operațiunea specială declanșată de USR

Potrivit proiectului de ordonanță publicat pe siteul Ministerului Culturii principalele puncte asupra cărora se intervine privesc în primul rând litera f a articolului 13, pentru care este propus următorul cuprins: ”10% din Fondul cinematografic pentru Arhiva Naţională de Filme şi Centrul Naţional al Cinematografiei în vederea conservării şi restaurării patrimoniului cinematografic românesc și a administrării și funcționării Fondului cinematografic”. Prin aceasta se încearcă majorarea procentului alocat din Fondul cinematografic de la 5% la 10% pentru Arhiva Naţională de Filme şi Centrul Naţional al Cinematografiei în vederea conservării şi restaurării patrimoniului cinematografic românesc și a administrării și funcționării Fondului cinematografic.

O altă modificare vizează articolul 53, unde se introduce litera c) cu următorul cuprins: „în caz de forţă majoră sau caz fortuit.” Astfel, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei poate să suspende sau, după caz, să rezilieze contractele de acordare a creditului financiar, poate solicita restituirea sumelor virate din credit şi poate declanşa procedura executării silite, cu ipoteza apariţiei cazului de forţă majoră sau cazului fortuit. Ȋn practică, au fost întâlnite o serie de situaţii cum ar fi decesului regizorului, întreruperea producţiei din cauza îmbolnăvirii regizorului sau producătorului, ş.a.m.d. care fac necesară completarea cadrului legal în care directorul general al CNC poate să intervină, explică nota de fundamentare.

Citește și: Simona Halep i-a luat fața Vioricăi Dăncilă! Reacție uluitoare în Parlamentul European

Și articolul 58, la aliniatul 1, litera a va avea următorul cuprins: ”proiectele autorilor care ocupă funcţii de director general al Centrului Naţional al Cinematografiei, de membri ai Consiliului, de directori ai studiourilor cinematografice cu capital majoritar de stat, ai societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul cinematografiei sau care deţin alte funcţii de conducere din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, de membri ai comisiilor de selecţie, precum şi de funcţionari publici în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”. Prin aceastalimita de timp în care interdicţia se aplică se raportează doar la sesiunea de concurs în care persoanele deţin calitatea de membru a comisiei de selecţie, şi nu pentru o perioadă de timp ulterioară. ”Menţinerea interdicţiei pe o perioadă mai îndelungată, îngreunează constituirea comisiilor de selecţie, întrucât persoanele care au avut calitatea de membru în cadrul comisiilor nu pot participa cu proiecte proprii la concursurile ulterioare de selecţie a proiectelor cinematografice”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 27 iulie.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller, din Statele Unite, al cărei mandat începuse în octombrie 2016.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat în Parlamentul European: ‘Așteptăm dovada că nu am fost mințiți! Suntem santinela civilizației’ ,

 

SE INCARCA...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.