Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modul în care tastăm poate dezvălui lucuri importante despre sănătatea și personalitatea noastră

twitter.com
tastatura laptop calculator

Conform unui studiu recent, modul în care oamenii folosesc tastatura și mouse-ul unui computer poate fi un indicator mai precis al nivelului de stres, în comparație cu măsurarea ritmului cardiac. Cercetătorii elvețieni au monitorizat 90 de participanți care efectuau diverse sarcini la calculator, inclusiv planificarea ședințelor și analiza de date, scrie spotmedia.ro.

În timp ce unii dintre participanţi au putut lucra fără a fi deranjaţi, jumătate dintre subiecți au fost întrerupţi de mai multe ori prin mesaje de chat online, primind diferite alte sarcini, la un moment dat fiind chiar invitaţi să participe la un interviu de angajare, scrie Science Alert.

În tot acest timp, mișcările mouse-ului şi cele de pe tastatură au fost înregistrate, la fel și frecvența cardiacă a subiecților.

Cercetătorii au observat în timpul studiului că subiecții stresați mișcă altfel mouse-ul față de cei care puteau lucra nestingheriți. Spre exemplu, cei stresați mutau cursorul mouse-ului pe distanțe mari pe ecran și mult mai des decât în mod normal.

De asemenea, tot aceștia căutau să tasteze cât mai repede, cu pauze scurte de gândire, și făceau mai multe greșeli de scriere.

Conexiunea dintre nivelul de stres și modul în care acționăm la locul de muncă

Subiecții care au lucrat nederanjați au făcut pauze mai rare, dar mai lungi atunci când tastau, semn că își luau mai mult timp pentru analiză, dar și pentru a scrie cât mai corect.

„Creşterea nivelului de stres are un impact negativ asupra capacităţii creierului nostru de a trata informaţia. Acest lucru afectează şi capacităţile noastre motrice”, a explicat specialista în psihologie Jasmine Kerr, coautoare a studiului.

Studiul de față, spun autorii săi, reprezintă dovadă clară a conexiunii dintre nivelul de stres și modul în care acționăm la locul de muncă. În cazul de față, s-a mai dovedit și că stresul împiedică abilitatea creierului de a procesa informațiile. Mai mult decât atât, el afectează și funcțiile motorii. Grav este că mulți nu își dau seama de asta decât când este foarte târziu.

În prezent, cercetătorii elvețieni lucrează la o bază de date și mai mare, care va fi finalizată la finele anului. În cadrul noului studiu, câteva sute de angajați elvețieni au acceptat să instaleze pe laptopuri și calculatoare o aplicație care să monitorizeze modul în care tastează și în care folosesc mouse-ul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.