Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova cumpără gaze din Europa la 420 USD, iar Gazprom oferă pentru 700 USD pentru mie de metri cubi

Energocom
Energocom

Energocom cumpără gaze din Europa cu 420 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce Gazprom furnizează gaze republicii la un preţ de 700 de dolari. Potrivit „INFOTAG”, compania a difuzat un mesaj în care precizează că, în perioada 4 septembrie - 5 octombrie, a achiziționat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale (aproximativ 280 mln m3) de la 7 companii diferite la 3 puncte de livrare diferite.

„Prețul mediu ponderat a fost de 35,77 EUR/MWh (circa 420 USD/1000 m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze”, notează Energocom.

Achizițiile au fost efectuate printr-un credit revolving (ciclul doi de utilizare) de la Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD). În cadrul acordului cu banca, în ultima lună au fost organizate 30 de rude de licitație pentru procurarea gazelor.

Ținând cont de cele 100 de milioane de metri cubi de gaze achiziționate anterior de la compania grecească DEPA, Energocom a pompat 500 de milioane de metri cubi pentru depozitare în Ucraina și România. Compania continuă achizițiile pentru creșterea rezervelor de gaze la 800-900 de milioane de metri cubi, ceea ce îi va permite să acopere necesităţile în sezonul rece 2023-2024.

Anterior, președintele consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a comunicat că din 1 octombrie 2023 prețul gazelor furnizate de Gazprom Moldovei a crescut la 700 de dolari pentru 1.000 de metri, față de 568 de dolari în septembrie. Moldovagaz îi furnizează întreg volumul de gaz rusesc (5,7 milioane de metri cubi pe zi) regiunii transnistrene, a cărei datorie la gaze se ridică deja la aproximativ 10 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.