Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova, invitată la Summit-ul de creare a Comunității Politice Europene

stiri.md
moldova ue europa

Uniunea Europeană (UE) va organiza un Summit la Praga, Cehia, pe 6 octombrie, pentru a crea Comunitate Politică Europeană, un organism dedicat promovării securității pe continent.

Potrivit The Guardian, vor fi invitați noul prim-ministru al Marii Britanii, care ar putea fi Liz Truss, cât și Elveția și Norvegia, precum și țări care speră să adere la UE ca R. Moldova și Ucraina, dar și țări necandidate la aderare la blocul comunitar ca statele balcanice, Armenia și Azerbaidjan, transmite Replicamedia.md.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că nu are nicio îndoială că Regatul Unit va fi invitat în capitala Cehiei, în ciuda „dificultăților” legate de protocolul din Irlanda de Nord.

Diplomații UE sunt de acord cu invitația Marii Britanii la Summit, dar problema includerii Turciei este mai controversată.

Grecia și Cipru, implicate în dispute de lungă durată cu Ankara, se opun invitării Turciei, care rămâne un candidat oficial la UE, deși discuțiile au fost blocate de ani de zile.

Michel a spus că UE ar trebui să invite Turcia, dar că dorește „să se asigure că există sprijin din partea tuturor colegilor”.

Restul listei de invitați este simplu: vor exista invitații pentru Norvegia și Elveția, țări din afara UE profund integrate în piața unică, precum și nouă țări care speră să adere la UE, inclusiv Ucraina, R. Moldova, Georgia și șase țări occidentale.

Statele balcanice, plus Armenia și Azerbaidjanul - necandidate la UE, la fel, vor fi invitate.

Deși au existat îngrijorări că Comunitatea Politică Europeană ar putea să reproducă pur și simplu organismele paneuropene existente, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michel a sugerat că liderii doresc un organism informal și „foarte flexibil”, asemănător G7 sau G20.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.